N-Korea kan VS bereiken met raketten

Noord-Korea heeft de beschikking over raketten die, uitgerust met een nucleaire lading, het vasteland van de Verenigde Staten kunnen bereiken. Dat schrijft het gezaghebbende tijdschrift Jane's Defence Weekly.

Volgens het weekblad, in de vandaag verschenen editie, gaat het om raketten die kunnen worden gelanceerd vanaf land en vanaf onderzeeboten. Ze zouden zijn afgeleid van het inmiddels ontmantelde raketsysteem voor onderzeeboten, R-27, uit het tijdperk van de vroegere Sovjet-Unie.

Het bewind in Pyongyang heeft de kennis over deze raketten in de jaren negentig verkregen van Russische specialisten en door twaalf afgeschreven onderzeeboten uit het Sovjet-tijdperk te kopen. Die werden als rijp voor de sloop verkocht maar er zaten nog belangrijke onderdelen in van de lanceerinrichtingen van de R-27-raketten, aldus Jane's Defence Weekly, die overigens geen nadere bronnen noemt.

Dat Noord-Korea bezig is met de ontwikkeling van raketten, is al langer bekend, maar nieuw is dat het land kennelijk ook beschikt over (onderzee)boten die geschikt zijn voor het afvuren van raketten met nucleaire lading. ,,Het zou de raketdreiging die uitgaat van de Noord-Korea fundamenteel wijzigen en het zou het leiderschap van het land eindelijk geven waar het lang naar heeft gezocht: het vermogen om het vasteland van de VS direct te bedreigen'', schrijft Jane's Defence Weekly.

Volgens het blad hebben de Noord-Koreaanse raketten die vanaf land worden afgevuurd een geschat bereik van 2.500 tot 4.000 kilometer, en die vanaf zee worden gelanceerd, een bereik van ten minste 2.500 kilometer. Vooral de mogelijkheid om raketten vanaf onderzeeboten te lanceren, is in potentie bedreigend voor de VS. Tot dusver beschikken alleen de VS zelf, China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en vermoedelijk ook Israël over die capaciteit.

Zes jaar geleden zorgde Noord-Korea voor grote opschudding door de lancering van een raket die over Japan heen vloog en in de Stille Oceaan terechtkwam. Het zou om een mislukte poging zijn gegaan een satelliet in een baan om de aarde te brengen.

Het sterke vermoeden bestaat dat Noord-Korea al heel ver is met de ontwikkeling van kernwapens, of er zelfs al over beschikt. Maar of Noord-Korea ook al in staat is om ze door middel van raketten in te zetten, is onduidelijk.

Washington wil het noodlijdende Noord-Korea ecnomische en politieke hulp geven als het bereid is zijn nucleaire programma te ontmantelen. Maar Pyongyang wil slechts praten over `bevriezing' als de VS eerst instemmen met een formeel vredesverdrag.