Mogelijk weer F-16's naar Afghanistan

Het ministerie van Defensie stuurt deze week een ,,oriëntatievlucht'' naar Afghanistan die moet onderzoeken of Nederlandse F-16's een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid van Afghanistan tijdens de verkiezingen.

De presidentsverkiezingen in Afghanistan worden in oktober gehouden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigd. Hij benadrukt dat de missie van enkele officieren slechts het ,,verzamelen van gegevens'' betreft in Afghanistan en buurland Kirgizië. In Kirgizië wordt gekeken naar de inzet van F-16's vanaf vliegveld Manas.

De missie volgt op een verzoek van de NAVO en de huidige Afghaanse interim-president Hamid Karzai op een NAVO-top in juni in Instanbul aan alle lidstaten van de NAVO om militaire capaciteit te leveren tijdens de verkiezingen in het land. De NAVO leidt in de Afghaanse hoofdstad Kabul de ISAF-vredesmacht.

De presidentsverkiezingen op 9 oktober zijn de eerste sinds het Talibaan-bewind is verdreven in 2001. De presidents- en parlementsverkiezingen in Afghanistan zijn de afgelopen maanden al enkele keren uitgesteld. De parlementsverkiezingen zullen begin 2005 plaatsvinden.

De NAVO-leiders hadden tijdens de top in juni al besloten de Afghaanse vredesmissie uit te breiden van 6.500 naar zo'n 8.700 manschappen. De veiligheidsituatie in Afghanistan staat onder druk als gevolg van aanslagen van Talibaan-aanhangers en militante islamitische groeperingen. Ook lokale krijgsheren worden steeds opstandiger. Zij vrezen hun macht te verliezen, wanneer een definitieve regering wordt geïnstalleerd.

Tussen 2002 en 2003 opereerden zes Nederlandse F-16's al vanaf Manas in Kirgizië. Volgens Defensie is het daarom logisch dat die mogelijkheid nu weer onderzocht wordt. Over andere opties die bekeken worden, wil Defensie nog geen mededelingen doen. Mogelijke inzet van Nederlandse F-16's zou voor een periode van acht weken zijn. Na de missie zal de chef defensiestaf advies uitbrengen aan minister Kamp (Defensie). Het is nog niet bekend wanneer de definitieve beslissing over de levering van extra militaire hulp genomen wordt.