IOC-lid slaat terug

Het in opspraak geraakte IOC-lid Ivan Slavkov heeft met opzet zakenlieden verteld dat leden van het Internationaal Olympisch Comité zijn om te kopen. De Bulgaar was volgens eigen zeggen bezig met een tegenoffensief om mensen te betrappen die proberen leden van het Internationale Olympisch Comité erin te luizen. De 64-jarige bestuurder wil de zaak voorleggen aan het internationale sporttribunaal CAS.

Slavkov is ernstig in verlegenheid gebracht door een BBC-documentaire waarin hij openlijk spreekt met Londense zakenlieden over het kopen van stemmen van IOC-leden. Hij beweert dat er leden zijn die in ruil voor veel geld garanderen dat ze in 2005 voor Londen kiezen als gastheer van de Olympische Spelen van 2012.

Wat de Bulgaar niet wist, was dat de zakenlieden vermomde BBC-journalisten waren. Dat geeft hij ook aan in een brief die hij de Engelse omroep heeft gestuurd. ,,Ik kon niet bedenken dat het door jullie betaalde provocateurs waren. Alles wat ik tegen hen gezegd heb, was bedoeld om omkopers te betrappen.''

Slavkov was ook betrokken bij het omkoopschandaal uit 1998 rond de toewijzing van de Winterspelen van 2002 aan Salt Lake City. Hij werd beschuldigd, maar later vrijgesproken. Het schandaal kostte uiteindelijk tien IOC-leden de kop.

De Bulgaar was deze keer in zee gegaan met Goran Takatch, een zakenman uit Belgrado die de contacten legde met de zogenaamde zakenlieden van de BBC. ,,Ik wilde de echte corrupte zakenlui voor het voetlicht brengen. Het was een plan waarvan vice-president van het IOC Smirnov op de hoogte was'', aldus Slavkov.