Hörde börde mörde

,,Als Nederlanders praten'', zegt mijn Zweedse baas, ,,klinkt het alsof ze hun keel schrapen.'' De Schotse vertegenwoordiger die op bezoek is lacht beleefd om de opmerking.

,,Zweden'', counter ik, ,,geloven niet dat hun taal de rest van de wereld grappig in de oren kan klinken. Horen wij Zweeds, dan denken we meteen aan de Zweedse kok uit The Muppet Show, het klinkt voor ons als zijn `hörde börde mörde'. Maar zeg je dat tegen Zweden, dan worden ze boos. `Ik begrijp niet waarom die kok nou zo grappig is, hij klínkt niet eens Zweeds', zeggen ze dan.''

Weer gelach, maar de Zweden zijn duidelijk een stuk minder luidruchtig ditmaal.

Als we even later door de gang lopen, fluistert een collega me toe: ,,Maar die kok klinkt écht niet Zweeds, hoor.''

Bijdragen van lezers zijn welkom op www.nrc.nl/ik. Hier ook de spelregels van de ik-rubriek.