Eredivisie: strenge regels voor foto's

De clubs uit de hoogste afdeling van het betaald voetbal willen persfotografen vergaande beperkingen opleggen. Zo mogen het komend seizoen alleen nog maar foto's van wedstrijdsituaties worden genomen. Beelden van toeschouwers mogen niet meer worden vastgelegd voor publicatie. Fotografen die zich niet aan de regels houden, moeten hun materiaal inleveren. Hun kan de toegang tot stadions worden geweigerd. Dit voorstel van de Eredivisie NV (ENV), de organisatie van eredivisieclubs, wordt morgen besproken met vertegenwoordigers van de Nederlandse Sport Pers (NSP).

De Eredivisie NV laat via een woordvoerder weten dat ze ,,de rechten van de clubs beter willen beschermen om misbruik te voorkomen''. In een document onder de titel `accreditatievoorwaarden eredivisie 2004-2005' staat verder dat door de fotograaf ,,foto's nimmer worden gedistribueerd, aangeboden of openbaar gemaakt via vast of mobiel internet c.q. via mobiele technieken''. Komend seizoen zullen de clubs zelf een `goal alert' gaan exploiteren waarbij beelden van doelpunten naar GSM's worden verzonden.

Voorts mogen fotografen volgens de voorwaarden alleen nog maar foto's maken op ,,de door de medewerkers van de club aangegeven plaatsen binnen het stadion''. Als een fotograaf zich ,,naar het oordeel van de club'' niet aan de voorwaarden houdt, is hij ,,gehouden alle door hem tijdens de looptijd van het betreffende seizoen in het stadion gemaakte foto's, inclusief de daaraan gekoppelde auteursrechten, om niet aan de club over te dragen''. De fotografen die voor een accreditatie voor voetbalwedstrijden in aanmerking willen komen, zijn verplicht de voorwaarden te tekenen.

Hans Verploeg, secretaris van de journalistenvakbond (NVJ), laat weten dat de gestelde voorwaarden ,,niet normaal'' zijn. ,,Het verontrust ons dat sportclubs steeds meer grip op de media willen krijgen. Als een enorme rel op de tribune plaatsheeft, bepaalt de fotograaf zelf wel of hij daarvan een foto maakt'', aldus Verploeg vanmorgen.

Volgens Verploeg was er in 1996 sprake van een vergelijkbare situatie toen de tv-zender Sport 7 exclusief beelden van voetbalwedstrijden wilde brengen. Destijds werd met behulp van de toenmalige staatssecreataris Nuis (Media) alsnog bewerkstelligd dat beelden van wedstrijden op een open kanaal zichtbaar bleven.

    • Koen Greven