Dick Advocaat dacht al vroeg aan vertrek

Dick Advocaat had al na de kwalificatie van het Nederlands elftal voor het Europees kampioenschap voetbal ,,sterk het gevoel'' dat dit toernooi zijn laatste klus zou worden als bondscoach. Zijn verbintenis met de KNVB liep nog door tot en met het WK van 2006, maar na het evenement in Portugal maakte hij bekend op te stappen. Hoewel het Nederlands elftal op het EK de halve finales haalde.

Advocaat, inmiddels opgevolgd door Marco van Basten, zegt in het laatste nummer van het vakblad De Voetbaltrainer dat hij reeds na de eerste persconferentie het gevoel had dat de KNVB een verkeerde beslissing had genomen door hem te vragen voor de opvolging van Louis van Gaal. ,,Toen wist ik dat gezaghebbende media als De Telegraaf en Voetbal International liever iemand van de generatie van 1988 met lijnen naar Cruijff op mijn stoel hadden gezien.''

In het interview hekelt Advocaat ook analytici als Ronald Koeman. De trainer van Ajax was uitgenodigd voor het RTL4-programma Villa BvD. ,,Als je weken op kosten van een tv-zender samen met je gezin in de duurste hotels mag vertoeven en ook nog eens een riante vergoeding krijgt, voel je je als trainer snel verplicht om prikkelende uitspraken te doen.''

Ook op een ander gebied krijgt Koeman kritiek van Advocaat. ,,Er was een speler bij de selectie die een maand voordat de voorbereiding startte een vetpercentage had van meer dan zeventien procent.'' Waarmee de Hagenaar doelde op Ajacied Rafael van der Vaart.

De grootste teleurstelling kreeg Advocaat toen hij thuis kwam en in deze krant het interview met Frank de Boer las. ,,Zijn kritiek heeft me veel meer geraakt dan welke opmerking in een tv-programma dan ook. Hij durft te stellen dat ik mijn oren naar de media heb laten hangen door hem tegen Duitsland en Tsjechië niet in de basisopstelling op te nemen. Dan val je voor mij door de mand, ook als mens. Dat zelfs bij een speler als Frank de Boer blijkbaar eigenbelang voor alles gaat, is voor mij de grootste teleurstelling van dit EK geweest. Want ik ben als coach altijd achter hem blijven staan toen heel Nederland hem uitkotste'', aldus Advocaat die in gesprekken met de KNVB over zijn opvolging al snel het idee had dat er een jonge bondscoach moest komen. ,,Dan kom je vanzelf bij Van Basten uit. Marco heeft die noodzakelijke steun van de media. Hoe groots Van Basten als voetballer ook is geweest, als trainer/coach zit hij midden in een leerproces. Zelfs Van Basten kan zich als bondscoach geen al te gekke dingen permitteren. Ik ben benieuwd hoe hij het gaat doen zonder die ervaring.''