Bussen vol robots

Wat is er in hemelsnaam met Will Smith gebeurd? Zijn armen zijn twee keer zo dik, hij heeft een borstkas als een skihelling gekregen en zijn befaamde brutale grappen zijn cool-chagrijnige opmerkingen geworden. Het lijkt wel alsof hij zichzelf ineens kinderachtig was gaan vinden met zijn flaporen en zijn grapjes. Alsof hij street credibility zocht, zoals vervelende rappers doen. I, Robot is niet half zo geestig als het onbetaalbare Men in Black en we krijgen er nauwelijks extra spanning voor in de plaats. Het gegeven van de zelfdenkende robot die een gevaar voor de mens vormt, is zo oud als HAL in 2001, a Space Odyssey en de uitwerking is te zeer op spanning gericht. Des te pijnlijker is het dat de belangrijkste actiemomenten niet helemaal gelukt uit de computer zijn gekomen. Een spectaculair bedoelde achtervolging in een tunnel, waar agent Spooner (Smith) wordt belaagd door twee bussen vol robots, is domweg knullig. En die ene bijna menselijke robot is toch te oninteressant als `persoon' om een band mee te krijgen. Nee, I, Robot is gewoon mislukt.

I, Robot. Regie: Alex Proyas. Met: Will Smith, Bridget Moynahan. In: 108 bioscopen.