Bellen met een oud-papierman

Lambert van Wijk uit Esch, gemeente Haaren in Noord-Brabant, haalde zes jaar oud papier op van mensen in zijn straat. Nu moet hij daar van de gemeente mee stoppen.

Dus uw vrijwilligerswerk wordt niet op prijs gesteld.

,,Ik had ook eerder een bloemetje verwacht. Ik zet me zes jaar in voor de gemeenschap. Door weer en wind heb ik oud papier weggebracht, nooit liet ik verstek gaan.''

Wat is er verkeerd aan oud papier ophalen?

,,Dat heeft de gemeente me uitgelegd: volgens de wet is de gemeente verantwoordelijk voor het inzamelen van afval, dus ook oud papier. Dat mag je niet op eigen houtje zonder vergunning doen. Ik wil geen ruzie, dus ik heb meteen gezegd: ik kap ermee.''

Waarom bent u met dit werk begonnen?

,,Vroeger kwam de gemeente eens per maand op vrijdag langs om bij iedereen oud papier op te halen. Maar daar stopten ze mee. In de buurtvereniging vonden we destijds dat we het dan maar zelf moesten doen. Er wonen in de buurt veel ouderen en alleenstaanden zonder auto. Voor hen is het moeilijk het papier op de fiets weg te brengen. Voor mij is het makkelijk. Ik ben vrachtwagenchauffeur, rijden is mijn lust en mijn leven. Het is ook makkelijk dat ik een aanhangwagen achter mijn auto heb.''

Verdiende u er wat mee?

,,Ik kan er nauwelijks de benzine van betalen. Oud papier levert bijna niets meer op, zo'n één à twee cent per kilo. Meestal haalde ik zo'n driehonderd tot vierhonderd kilo op. Ik deed het ook voor mijn plezier. Mensen maken een praatje en vragen hoe het gaat.''

Hoe is de gemeente er achter gekomen dat u oud papier ophaalde?

,,Ik heb geen idee. Blijkbaar heeft iemand ze getipt. Maar wie daar belang bij heeft, begrijp ik niet.''

Hoe moet het nu verder met het oud papier in uw straat?

,,De mensen zullen het weer zelf moeten wegbrengen, naar een van de inzamelplaatsen buiten het dorp. Dus moeten ze op de fiets. Of ze moeten laden en lossen met de auto. Maar voor mij hoeft het niet meer. Het is einde oefening.''

    • Guus Valk