Achterland

Ze zijn allebei vierentachtig jaar. Rechts mevrouw Groenen, links mevrouw Pop. Mevrouw Groenen rijdt in een scootmobiel van het model Town & Country. De actieradius met een volle accu is 45 km en hij haalt 8 km per uur. Mevrouw Pop rijdt in een Calypso de Luxe. Die heeft een actieradius van 35 km en kan ook 8 km per uur. Beide dames wonen in het verzorgingstehuis De Pannerd in Pannerden. Het dorp ligt onder aan de dijk waar dit weggetje overheen loopt. Zonder scootmobiel zouden ze niet verder komen dan het eind van de gang van het tehuis.

Het idee was dat technologische vooruitgang het leven voor de mens aangenamer zou maken. Je kunt je afvragen of dat altijd het geval is. Maar met de scootmobiel heeft de mens zichzelf eindelijk weer eens iets nuttigs cadeau gedaan.

Je komt ze overal tegen en het is een vrolijk gezicht. Hoewel ik niet graag slecht ter been zou willen zijn, kun je bij wijze van spreken niet wachten totdat je er zelf ook in mag rijden.

De regering zou de regering niet zijn als ze aan zoveel vrolijkheid niet een einde wilde maken. Door nieuwe regelgeving moet men de kosten straks zelf betalen. Dat komt voor de meesten neer op inleveren van de scootmobiel en achter een rollator door de gangen schuifelen.