Zware strijd met aanhang van Talibaan

Bij gevechten tussen Afghaanse troepen, die gesteund werden door Amerikaanse luchtmacht, en Talibaan-rebellen bij de Pakistaanse grens, zijn 40 tot 50 doden gevallen aan de kant van de islamitische militanten.

Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse beveiligingstroepen in Afghanistan gisteren gezegd. De cijfers zijn gebaseerd op schattingen van Amerikaanse helikopterpiloten die meevlogen om steun te geven aan de Afghaanse troepen. De gevechten van gisteren, waarbij de Amerikanen ook een bommenwerper inzetten, waren de zwaarste sinds maanden.

De Afghaanse interim-regering maakt in samenwerking met de Amerikaanse militairen jacht op Al-Qaeda en strijders van de Talibaan die zich in het grensgebied met Pakistan ophouden. Een troepenmacht van 18.000 soldaten is hiervoor vrijgemaakt. De gevechten hadden plaats in de provincie Gurbuz, vlak bij Khost, op een paar kilometer afstand van de Pakistaanse grens.

Volgens de lokale commandant, generaal Khialbaz Sherzai, is een aantal gewonde Taliban-aanhangers de grens over gevlucht naar Pakistan. De Afghaanse overheid heeft Pakistan al verscheidene keren ervan beschuldigd onderdak te bieden aan islamitische radicalen en Talibaan-aanhangers. Zij zouden Pakistan gebruiken als uitvalbasis voor hun aanvallen op Afghaanse doelen. Pakistan heeft dat altijd ontkend.

In juni nog heeft het Pakistaanse leger aanvallen uitgevoerd op schuilplaatsen van buitenlandse strijders in Zuid-Waziristan, in het onherbergzame stammengebied op de grens met Afghanistan. Pakistan wil daarmee druk uitoefenen op de lokale stamleiders om Afghaanse, Arabische en andere militanten van Al-Qaeda en de Talibaan uit te leveren.

Aanslagen van aanhangers van de Talibaan en Al-Qaeda zijn een grote zorg voor de Afghaanse overheid. Vorige week maakte Artsen zonder Grenzen nog bekend weg te trekken uit het land vanwege veiligheidsoverwegingen. Vanmorgen zei de Afghaanse minister van Financiën, Ashraf Ghani Ahmadzai, dat steeds meer buitenlandse ondernemingen zich laten afschrikken door de situatie in het land.

Bedrijven die wel aanwezig blijven, eisen bijna dagelijks hogere prijzen als gevolg van de onveilige toestand in het land, zo zei de minister van Financiën tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Kabul over de Afghaanse begroting. Met zijn noodkreet wilde Ahmadzai vooral lokale overheden overhalen om meer belastinggeld door te sluizen naar Kabul. Hoe meer eigen geld, hoe meer het land op eigen benen kan staan, aldus Ahmadzai.