VVD'er Kroes wordt eurocommissaris

Oud-minister Neelie Kroes (VVD) is voorgedragen als de nieuwe Nederlandse eurocommissaris. Dit melden bronnen in Brussel en Den Haag. Nog niet bekend is welke portefeuille Kroes gaat bekleden in het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Nederland heeft haar naar voren geschoven wegens haar ervaring op transportgebied. Met de voordracht van Kroes is de personele samenstelling van de 25 leden tellende Europese Commissie rond. De komende voorzitter van de Commissie, de Portugees José Manuel Barroso, is nu met de diverse kandidaten in gesprek over hun takenpakket. De nieuwe Europese Commissie treedt op 1 november aanstaande aan. Barroso wil de portefeuilleverdeling in de laatste week van augustus rond hebben.

Nederland was de enige lidstaat van de Unie die nog geen voordracht had gedaan. Gisteren maakte de Deense regering bekend haar minister van Landbouw en Visserij Mariann Fischer Boel naar Brussel te zullen afvaardigen. Met Neelie Kroes komt het aantal vrouwelijke commissarissen op het door Barroso gewenste aantal van acht. Hij heeft de afgelopen tijd sterke druk op minister-president Balkenende uitgeoefend om met een vrouw te komen. Premier Balkenende, die in Zeeland op vakantie is, zou vandaag gebeld worden door Barroso om de kandidatuur van Kroes definitief bevestigd te krijgen, aldus een ingewijde. De 63-jarige Neelie Kroes is de eerste Nederlandse vrouwelijke eurocommissaris.

Aan haar voordracht is een felle strijd tussen de regeringspartijen VVD en CDA voorafgegaan. De VVD eiste van meet af aan de post op, toen de huidige liberale Nederlandse eurocommissaris Frits Bolkestein eerder dit jaar bekendmaakte niet in aanmerking te willen komen voor een tweede termijn. De VVD wilde hoe dan ook een liberaal in de Commissie, met name omdat het CDA (met premier Balkenende, minister van Buitenlandse Zaken Bot en NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer) volgens de liberalen al zeer sterk vertegenwoordigd was in de `buitenlandhoek'.

Het CDA stelde zich op het standpunt dat de portefeuille belangrijker was dan de persoon en schoof minister van Landbouw Cees Veerman naar voren. Tegelijk lieten de christen-democraten ook de naam vallen van de in Brussel woonachtige oud-minister van Financiën Ruding voor het geval er een post in de financiële hoek aan Nederland zou kunnen toevallen. De afgelopen weken werd echter duidelijk dat de grote landen azen op de portefeuilles in deze sector.

Kroes, die op 7 mei dit jaar door Van Aartsen naar voren werd geschoven als enige liberale kandidaat voor een eurocommissariaat, heeft zich de laatste tijd binnen de VVD altijd sterk gemaakt voor de positie van vrouwen. Zij haalde Ayaan Hirsi Ali weg bij de Wiardi Beckman Stichting, de denktank van de PvdA, en zorgde ervoor dat zij een prominente plaats kreeg op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer.

Kroes was van 1982 tot 1989 minister van Verkeer en Waterstaat in de kabinetten Lubbers I en II. Van 1991 tot 2000 was ze president van de Universiteit Nyenrode. Zij bekleedt een groot aantal commissariaten, onder meer bij Ballast Nedam, Lucent en de Nederlandse Spoorwegen.

portret pagina 3