Vietnam bestrijdt cybercrime

De Vietnamese politie gaat volgende maand een speciale eenheid oprichten voor het opsporen van internetmisdaden. Dat heeft het ministerie van Openbare Veiligheid gisteren laten weten.

Deze speciale politie-eenheid heeft als taak het toenemend aantal computerkrakers op te sporen, alsook criminele netwerken die internet gebruiken voor mensenhandel en drugssmokkel. Ook de eigenaren en bezoekers van pornosites zullen worden onderzocht.

De prioriteit van de nieuwe eenheid wordt echter de vervolging van computerkrakers die ,,opzettelijk virussen ontwerpen en verspreiden om het internet-netwerk van het land te saboteren''. Diegenen die zich hier strafbaar aanmaken, kunnen tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen voor hun misdaad.

Een verantwoordelijke van de politie specifieerde in een verklaring dat het houden van toezicht op politieke en religieuze andersdenkenden niet tot de taak van de nieuwe eenheid zal behoren. ,,Als wij misdrijven constateren, zullen we de informatie doorgeven aan de andere diensten van de politie'', voegde hij hieraan toe.

De communistische regering in Hanai had afgelopen mei een nieuwe campagne gelanceerd om het gebruik van internet voor politieke doeleinden te verhinderen, enkele maanden nadat ze nieuwe maatregelen had aangenomen voor de controle op het gebruik van het net. Vrijdag nog werd een bekende dissident door een rechtbank in Hanoi veroordeeld tot dertig maanden cel wegens het ondermijnen van het communistische systeem. Nguyen Dan Que werd in maart opgepakt toen hij in een internetcafé informatie uitwisselde met andere dissidenten. Zo'n vier miljoen van de 81 miljoen Vietnamezen hebben toegang tot internet.