`Verdrevenen' wijzen oproep van Schröder af

De belangenvereniging van Duitsers die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn gevlucht of verdreven uit Pommeren, Oost-Pruisen en Silezië is ontstemd over de oproep van bondskanselier Gerhard Schröder om hun juridische strijd om grondteruggave en schadeloosstelling te staken. Deze strijd werpt een schaduw over de betrekkingen tussen Polen en Duitsland.

Voorzitter Erika Steinbach van de Bund der Vertriebenen noemde Schröders oproep ,,onfatsoenlijk''. Steinbach, tevens lid van de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, voor de oppositionele christen-democratische CDU, verweet Schröder ,,over de rug van zijn eigen landgenoten'' wil ontdoen van gerechtvaardigde claims. Ook haar Zuid-Duitse zusterpartij CSU laakte Schröders pleidooi.

Bijval kreeg de bondskanselier daarentegen van zijn eigen sociaal-democratische SPD en van de oppositionele liberale FDP. FDP-leider Guido Westerwelle sprak van een ,,waardig optreden''.

Schröder deed zijn oproep afgelopen zondag in Polen waar hij aanwezig was bij de herdenking van de opstand van Warschau in 1944, die precies zestig jaar geleden begon. Hij zei dat de Bondregering niet zou toestaan dat ,,vermeende restitutieclaims uit Duitsland de geschiedenis op zijn kop zullen zetten''. ,,Noch de Bondsregering, noch andere serieus te nemen politieke krachten in Duitsland steunen individuele claims'', aldus Schröder. Bovendien herhaalde hij nog eens zijn afkeer van het streven van de Bund der Vertriebenen naar de stichting van een nationaal `Centrum tegen verdrijving' in Berlijn.

De oproep van Schröder was niet alleen gericht aan de Bund der Vertriebenen, maar ook aan de Preussische Treuhand, een vier jaar geleden opgerichte organisatie die via juridische procedures ijvert voor teruggave van ,,wederrechtelijk geconfisqueerde eigendommen''. Bij deze organisatie hebben zich inmiddels meer dan duizend mensen aangesloten.

Op de rede van Schröder in Warschau is in Polen terughoudend gereageerd. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Wlodzimierz Cimosziewicz, zei gisteren voor de Poolse radio dat regeringen komen en gaan en dat het voor Polen van belang is te weten welk standpunt de Duitse christen-democraten, politiek georganiseerd in CDU en CSU, in deze kwestie innemen. Hij riep beide partijen op zich achter de bondskanselier te scharen. Voor de CSU lijkt dat er niet in te zitten; voor de CDU is het nog niet duidelijk, ondanks de afkeurende reactie van haar parlementslid Steinbach.