Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor het kort geding dat CNV en FNV hebben aangespannen tegen kantoormeubelfabrikant Smead in Hoogezand. Het bedrijf wil tegen de CAO-afspraken in een 40-urige werkweek invoeren. Verder een portret van mariachizangeres Carolina de Holanda. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over de vluchtelingenkampen in de ongastvrije woestijnen van het Afrikaanse Tsjaad. Soedanezen die van huis en haard zijn verdreven moeten het schaarse water delen met de plaatselijke bevolking. Ned.1, 20.30-20.58u.

Nova. Aandacht voor de website schoolbank.nl waar oude vrienden en vriendinnen van vroeger teruggevonden kunnen worden. Verder een reportage over de moeilijkheden bij het kweken van paling. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer. Reportage over Kathy Gordon die haar zesjarig dochtertje bij een auto-ongeval verloor. Ze bewaart al sedert 1997 enkele cellen van Emily, want ze hoopt haar kind via klonen terug te krijgen. Canvas, 20.0020.55u.

Het internaat. Slot van een serie waarin jongeren op een internaat worden gevolgd. Ned.2, 21.55-22.30u.

Import: Death of apartheid. Slot van een serie gesprekken die journalist Allister Sparks in 1995 hield met Zuid-Afrikanen over de afschaffing van de apartheid. Ned.3, 23.25-0.25u.

PRAATPROGRAMMA

Spraakmakende zaken. Paul Rosenmöller praat met de directeur van het ROC Ankie Verlaan die islamitische leerlingen verbood de niqaab (gezichtssluier) te dragen. Met columniste Ebru Umar, oud-minister en voorzitter van het Anti-discriminatie platform NPRD Els Borst en studente Lamia Abbassi. Ned.1, 21.38-22.17u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. Slot van een serie met hoogtepunten uit het afgelopen seizoen. Vanavond gaat het over vlees en keurmerken. Ned.3, 21.30-22.00u.

DRAMA & SPORT

Keerpunten van een kampioen. Zwemkampioene Inge de Bruijn staat centraal in de documentaire over de voorbereidingen op de Spelen en haar bewogen carrière. Zal zij in staat zijn haar prestaties van vier jaar geleden te herhalen? Ned.2, 22.48-23.50u.

The servants. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.40-0.35u.

FILM

All the Right Moves (Michael Chapman, 1983, VS). Door Jan de Bont gefotografeerde tienerfilm waarin Tom Cruise zich op high school manifesteert als atletisch talent. Ook ambities van overige hoofdpersonen, onder wie trainer Craig T. Nelson en vriendin Lea Thompson, worden beheerst door verlangen provinciestadje te ontvluchten. RTL5, 20.30-22.20u.

.Blue Thunder (John Badham, 1983, VS). Je reinste spierballencinema-oude-stijl, waarin veteraan Roy Scheider en boordmaatje Daniel Stern (diens petje draagt de letters J.A.F.O. - Just Another Fuck-Off) een superdeluxe gevechtsheli testvliegen. Snoodaard Malcolm McDowell ziet echter ook mogelijkheden met de staalblauwe wonderwentelaar. RTL5, 22.20-0.25u.

Black rainbow (Mike Hodges, 1989, GB). Lichten reizend `medium' Rosanna Arquette en pa Jason Robards de boel nu op of niet? Intrigerende genrepotpourri van de maker van de oorspronkelijke Get carter is niet voor één scenariogat te vangen. RTL4, 0.05-2.00u.

.Das Experiment (Oliver Hirschbiegel, 2001, Duitsl. ). Wat gebeurt er wanneer een groep normale mensen zich vrijwillig laat opsluiten in een nep-gevangenis en de deelnemers zijn ingedeeld in gevangenen en bewakers? Volgens de gepeperde psychothriller niet veel goeds. Op naargeestige feiten gebaseerd: in 1971 werd een door de Universiteit van Stanford gestart experiment al na een week gestaakt wegens barbarij aan cipierzijde. BBC2, 0.20-2.15u.

RADIO

De avonden. Opnamen gemaakt tijdens de Slapeloze Nacht in Vredenburg te Utrecht, op 17 en 18 januari jl. van de dichters Menno Wigman, Moestafa Stitou, Frank Koenegracht en Rudy Kousbroek. Na tienen Klaas Rozemond, Jet Nijkamp en Co Woudsma over hun boek Filosofie voor de Zwijnen. 747AM, 21.02-23.00u.

Hoe? Zo! Radio. Reportage over het Nationaal Archief in Den Haag waar dossiers van de overheid en andere stukken van nationaal belang worden bewaard. Onderzoekers en gewone burgers maken actief gebruik van dit archief. Morgen, 747AM, 13.02-14.00u.