Sterke groei Procter & Gamble door huidcrèmes en shampoo

Het Amerikaanse Procter & Gamble (Ariel, Pampers, Olaz, Pringles, Dreft) heeft het afgelopen kwartaal een hoge groei van omzet en winst laten zien. Vooral verzorgingsproducten (huidcrèmes, shampoo en gebitsverzorging) groeiden.

Procter & Gamble maakte gisteren bekend dat de omzet met 18 procent was gestegen naar 13,1 miljard dollar (11 miljard euro). Zonder overnames was dat 10 procent. Vorige week presenteerde concurrent Unilever (Knorr, Omo, Dove) een nulgroei bij 10,8 miljard euro omzet. Hiermee heeft Procter & Gamble de afgelopen maanden Unilever qua omzet ingehaald.

Beleggers reageerden gisteren enthousiast op de resultaten, die beter waren beter dan analisten hadden verwacht. Bovendien stelde het concern de winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2004/2005 naar boven bij. Procter & Gamble verwacht een winstgroei per aandeel van 10 à 13 procent. Met een stijging van 2,5 procent naar 53,34 dollar was het aandeel op Wall Street gisteravond een van de sterkste stijgers.

Procter & Gamble maakte in het vierde kwartaal 1,37 miljard dollar winst. De winst per aandeel nam toe met 16 procent, tegen 11 procent bij Unilever. Vooral de omzet van maandverband (Always), tampons (Tampax), huidcrème Olaz en Panthene (shampoo), in de zogeheten divisie verzorgingsproducten, namen toe.

Het concern zegt met name tevreden te zijn over zijn prestaties in het Verre Oosten, vooral China, waar Procter & Gamble grote omzetstijgingen zag. Naast gestegen verkopen waren kostenbesparing en een enorme margeverhoging met 280 basispunten oorzaken van ,,deze sterke resultaten'', zei bestuursvoorzitter A. Lafley.

De topman zei dat zijn bedrijf laat zien dat de strategie van focus op sterke onderdelen werkt. Procter & Gamble stootte de afgelopen jaren zwakkere onderdelen af. Bovendien breidde Procter & Gamble de laatste jaren vooral uit in de divisie beauty-care, nu het grootste en meest winstgevende onderdeel. De twee laatste miljardenacquisities waren in die sector: Clairol en Wella, beide producten voor haarverzorging.