Schelde-werf daagt overheid Nieuw Zeeland voor rechter

Scheepswerf Schelde Marinebouw uit Vlissingen, onderdeel van Damen Shipyards uit Gorinchem, sleept de Nieuw-Zeelandse regering voor de rechter.

Schelde claimt 55 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (29,1 miljoen euro) van de overheid van Nieuw Zeeland omdat het bedrijf meent dat het ministerie van Defensie de bouw van zeven marineschepen ten onrechte aan het Australische bedrijf Tenix heeft uitbesteed. Het nieuws was gisteren de opening van het televisiejournaal in Nieuw Zeeland.

De grootste Nieuw-Zeelandse krant New Zealand Herald bericht vandaag dat volgens Schelde het ontwerp van het grootste door Tenix te bouwen schip niet aan de door de marine gestelde eisen voldoet. Schelde zet ook vraagtekens bij de veiligheid van het aanmeringssysteem van het schip, dat door onderaannemer Merwede, ook een Nederlands bedrijf, zou worden gebouwd. In een reactie bevestigt Schelde Marinebouw dat het bedrijf de Nieuw-Zeelandse overheid voor de rechter heeft gedaagd omdat het vraagtekens zet bij de aanbesteding van de order. Verder onthoudt het bedrijf zich van ieder commentaar.

Een woordvoerder van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Defensie heeft gezegd dat de aanbestedingsprocedure correct is verlopen en dat de geplande ondertekening van de contracten met de Australiërs van Tenix donderdag gewoon doorgaat. Het Tenix-contract, dat 500 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (265 miljoen euro) waard is, voorziet in het aanbesteden van 200 miljoen dollar aan werk in Nieuw-Zeeland zelf.

Schelde is niet het enige bedrijf dat kwaad is over de aanbestedingsprocedure die door de Nieuw-Zeelandse overheid is gehanteerd. Het Zuid-Koreaanse Hyundai heeft een klacht ingediend bij de nationale ombudsman. Hyundai werd in een vroeg stadium in de aanbestedingsronde geëlimineerd. Het bij de rechter aanvechten van aanbestedingsprocedures van de overheid is in Nieuw Zeeland ongebruikelijk. De procedures voorzien er meestal in dat de overheid zich het recht voorbehoudt om de order naar eigen goeddunken te plaatsen. De advocaat van Schelde Marinebouw weigerde gisteren in Wellington tegenover de Nieuw-Zeelandse pers een toelichting op de zaak te geven.

    • Hans van Kregten