Samen praten over doodswens in eigen bezinningshuis

Zes psychiatrische patiënten met een doodswens gaan vanaf volgende maand tijdelijk samenwonen in `bezinningshuis' Het Klaverblad in Eindhoven.

Het Klaverblad is een initiatief van de Cliëntenraad van de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGZE) en heeft tot doel de bewoners ervan te overtuigen dat hun leven meer zin heeft dan ze dachten. Het gaat om een experiment van slechts één jaar, dat wordt gefinancierd door de zorgverzekeraars.

De bewoners zijn veelal mensen met een persoonlijkheidsstoornis, die al allerlei behandelingen achter de rug hebben, zegt Jolanda Soethorst, assistent-coördinator cliëntenbelangen van de GGZE. Soethorst, die naar eigen zeggen zelf ,,jarenlang met doodsangst worstelde'', opperde het idee voor Het Klaverblad. Ze zegt dat ze is ,,platgebeld'' door kandidaat-bewoners, door hun familie of vrienden voor een opname.

De naam Het Klaverblad is niet voor niets gekozen, vertelt Soethorst. ,,Het is geen knooppunt, maar kent veel afslagen of uitwegen. Het is de bedoeling dat de mensen zichzelf zoeken. Mensen met een doodswens lijden een ontzettend eenzaam bestaan.''

In het `bezinningshuis', het eerste in Nederland, kunnen bewoners met elkaar en met oproepbare hulpverleners openlijk praten over de wens om te sterven.

Soethorst bedacht het `bezinningshuis' na een thema-middag over de doodswens bij de GGZE, waar politici, cliënten van de GGZE, familieleden aanwezig waren. ,,We willen een taboe doorbreken'', zegt ze, ,,het praten over de suïcide-wens moet bespreekbaar zijn.''

De (eventuele) behandeling van de mensen door hulpverleners buiten Het Klaverblad gaat gewoon door, legt ze uit. Ze hoopt dat de bewoners (,,Ik noem hen geen lotgenoten, maar bondgenoten.'') steun bij elkaar vinden. ,,Het is flauwekul te denken dat ze elkaar naar beneden trekken.''

De zes bewoners in Het Klaverblad, vlakbij de Woenselse Markt, hebben ,,vaste momenten'', vertelt Soethorst: ze eten samen en kijken samen televisie. En ze moet het huis zelf poetsen, voegt ze daaraan toe.