Rollenspel aan de ringweg

Wat doet een bankier die behoudend is? Hij mijdt de risico's en telt het geld. Dat is zijn vak.

ABN Amro heeft dat werk de afgelopen jaren te voortvarend aangepakt. De bank kampt met een `nieuw fenomeen', liet hij gisteren bij de halfjaarwinst weten. Te veel geld. Daarom speurt ABN Amro naar manieren om zijn kapitaaloverschot aan de aandeelhouders terug te geven.

De worsteling met het luie geld staat geheel los van het streven kosten te verlagen en rendementen te verhogen. Bij ABN Amro dient de geldstroom te groeien en de geldberg te slinken. De bank gaat daarom alle aandelen die als dividend worden uitgegeven weer inkopen. Dat gaat niet om kleine bedragen. De winst die ABN Amro uitkeert ligt rond de 6 procent van zijn beurskoers. In het recente verleden koos minstens de helft van de aandeelhouders van ABN Amro voor een dividend in aandelen in plaats van in contanten. Het ligt voor de hand dat de bank dit jaar al snel een slordige 1 miljard euro kwijt is met deze actie. Voordeel voor de aandeelhouders: het aandelenkapitaal dijt niet meer uit. De winst en waarde van ABN Amro worden niet meer over een groeiend aantal aandelen verdeeld.

Een paar honderd meter verderop aan de Amsterdamse ringweg koos bank- en verzekeringsinstelling ING precies voor de tegenovergestelde oplossing. Ook aandeelhouders van ING kunnen kiezen uit een dividend in aandelen of een dividend in contanten. Maar ING besloot vorig jaar om de betaling van het contante dividend voortaan te financieren met nieuw uit te geven aandelen. Om het anders te zeggen: bij ING verlaat sindsdien geen euro van de winst als dividend het bedrijf. Bij ABN Amro gaat voortaan iedere euro dividend in contanten de deur uit. Waarom? ING heeft te weinig kapitaal, ABN Amro te veel.

Het is illustratief voor de groeiende verschillen tussen banken en verzekeraars. De banken hebben de economische malaise en de beurskrach redelijk doorstaan, terwijl de verzekeraars – die tot een paar jaar geleden als defensieve belegging te boek stonden – nog steeds last hebben van de lagere aandelenkoersen. Hun beleggingen kelderden in waarde, terwijl hun groeistrategie in de jaren negentig volledig op de beleggingsrendementen steunde. Bankiers hadden de afgelopen jaren niet zulke groeistrategieën. Met de wijsheid achteraf kan gesteld worden dat zij zich niet verslikten in de risico's en dat zij voorzichtiger waren.

De erfenis is voor de aandeelhouders. Geld moet rollen, ook bij bankiers en verzekeraars. Bij ABN Amro rolt het precies de andere kant op als bij ING.

    • Jeroen Wester