Roemenië denkt aan bestraffing van Transnistrië

Na Moldavië overweegt ook Roemenië over te gaan tot sancties tegen de regering van Transnistrië, naar aanleiding van de sluiting van Moldavisch- (Roemeens-)talige scholen in Transnistrië. Bovendien kunnen scholieren die door de sluiting van hun scholen zijn getroffen, hun scholing in Roemenië voortzetten.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mircea Geoana gisteren op een persconferentie in Boekarest gezegd. Met Europese partners en instanties van de VN is overleg gevoerd over de reacties op de sluiting van de scholen. Volgens het persbureau Rompres omschreef Geoana het recht op onderwijs in de eigen taal en het eigen alfabet als een ,,minimumrecht'' en beschuldigde hij het bewind in Tiraspol van ,,een culturele en taalzuivering''. ,,Als de autoriteiten in Transnistrië zich niet om deze kinderen bekommeren moet de internationale gemeenschap dat doen.''

Transnistrië, het 700.000 inwoners tellende deel van Moldavië dat zich begin jaren negentig losvocht en onafhankelijk verklaarde, ging midden juli over tot de sluiting van zes van de acht scholen in het gebied waar in totaal vijfduizend leerlingen overwijs krijgen in het Moldavisch (Roemeens). Op die scholen wordt het Latijnse schrift gebruikt. De regering van Transnistrië – waar 58 procent van de bevolking Russisch of Oekraïens spreekt – beschouwt het Moldavisch als een buitenlandse taal als het niet wordt onderwezen met gebruikmaking van het cyrillische alfabet, net zoals in Sovjet-tijden gebeurde. Ze gaf eerder de acht scholen opdracht zich als privéscholen te registreren, maar ging over tot sluiting voordat de schooldirecties die opdracht konden uitvoeren. De twee resterende scholen staan in Tighina. Eén is door de ouders omsingeld om hem tegen de politie te beschermen, de andere is een internaat waar de scholieren zich niet meer naar buiten wagen.

Geoana kondigde gisteren ook aan dat Roemenië werkt aan uitbreiding van de lijst van Transnistrische leiders die niet welkom zijn in Roemenië en de Europese Unie. Daarover wordt met Brussel overlegd. Vorig jaar stelde de EU een lijst op van topleiders in Tiraspol die niet meer in landen van de EU mogen komen; de VS en een groot aantal andere landen, zoals Roemenië, nam die lijst over. Geoana suggereerde volgens Rompres dat aan andere sancties – zoals het bevriezen van bankrekeningen – wordt gedacht.

De regering van Transnistrië bestempelde de economische sancties waartoe Moldavië zondag overging, als ,,een economische blokkade en een handelsoorlog'', zo meldde gisteren PRO TV in Boekarest. De Moldavische regering besloot zondag geen certificaten meer uit te geven voor goederen uit Transnistrië. Die certificaten zijn nodig voor de export, omdat geen land ter wereld Transnistrië erkent. Van januari tot eind juli exporteerde Transnistrië goederen voor een bedrag van 157 miljoen euro.