Rijke bank met een groeiprobleem

Een forse winstgroei bij ABN Amro neemt de vraag niet weg waar de Nederlandse grootbank in de toekomst zijn groei vandaan denkt te halen.

Een forse winststijging boeken, een hogere jaarwinst voorspellen en aandeelhouders beloven dat de uitbetaling van het dividend in aandelen geen verwatering zal inhouden.

De grootste bank van Nederland had veel positief nieuws gisteren. Het boeken van de negende opeenvolgende stijging van de kwartaalwinst kreeg echter een lauwe ontvangst. De kwaliteit van de cijfers werd bekritiseerd door analisten die ook hun twijfels uitspraken over het winstniveau voor het komende jaar. Zij speculeerden over wat de bank gaat doen met de miljarden die het krijgt voor de onlangs aangekondigde verkoop van de Leaseplan-dochter.

De winststijging van 26 procent tot 987 miljoen euro vergeleken met het tweede kwartaal van 2003 was meer dan de meeste analisten hadden verwacht. Het resultaat werd echter voornamelijk gestuwd door een verlaging van de voorzieningen voor slechte leningen. De verlaging van deze voorzieningen zal ook in de rest van het jaar de winst optillen, maar dan houdt het op. ,,Het kan ook begin volgend jaar nog meehelpen, maar het effect loopt eruit, het is eindig,'', aldus David van der Zande, hoofd research bij Effectenbank Stroeve. Op 30 juni zat er nog 154 miljoen euro in de stroppenpot vergeleken met 305 miljoen verleden jaar.

Naast deze forse bijdrage waren er andere eenmalige baten zoals de lagere belastingdruk. Opvallend is dat het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal iets daalde en dat de baten vrijwel gelijk bleven. De operationele winst zal in 2004 gelijk blijven in vergelijking met 2003, zo voorspelde ABN Amro gisteren. De nettowinst zal met minimaal 10 procent stijgen, vooral door lagere voorzieningen.

De bank zou kunnen proberen om via aankopen de winst te stuwen. Bestuursvoorziter Rijkman Groenink was echter afhoudend. ,,In Brazilië zijn er geen verdere aankopen nodig of wenselijk en op de korte termijn zien wij geen grensoverschrijdende activiteiten in Europa'', stelde de topman gisteren tijdens de persconferentie. ABN Amro is de vierde private bank in Brazilië, een land dat het beschouwd als een thuismarkt, evenals Nederland en het middenwesten van de Verenigde Staten.

Met die uitspraken toont Groenink zich voorzichtiger dan begin dit jaar. In februari zei Groenink nog dat hij de grote Amerikaanse consumentenbanken naar Europa zag expanderen en sprak hij de verwachting uit dat de ontwikkelingen in de VS – waar het consolidatieproces begin dit jaar een nieuwe impuls kreeg door de overname van Bank One door JP Morgan Chase – de binnenlandse consolidatie in Europese landen zouden versnellen en zelfs zouden leiden tot grensoverschrijdende fusies en overnames. Een fusie of samenwerkingsverband van ABN Amro met een Europese bank sloot de topman toen niet uit. In dezelfde periode sprak Groenink vrijuit met de Duitse krant Handelsblatt over mogelijke plannen in dat land. ABN Amro was vooral geïnteresseerd in banken met een sterke regionale positie, zei Groenink, die ook interesse toonde in een bank als de Hypo-Vereinsbank.

Gisteren echter zei Groenink geen consolidatiegolf te verwachten in Europa en de overname van Abbey National door het Spaanse Santander werd omschreven als ,,de druppel die de steen verder uitholt''.

Heel veel contanten om een overname mee te financieren heeft ABN Amro niet. De verkoop van Leaseplan levert ruim 2 miljard euro op en de verkoop van het belang in Bank of Asia 442 miljoen euro. Een deel hiervan wordt echter gebruikt om de verwatering van het dividend te neutraliseren.

Groenink hield gisteren in het midden of ABN Amro mee zal doen aan de consolidatie die in Amerika op gang is gekomen. Analisten verwachten dat de bank zijn positie wil versterken. Volgens David van der Zande zou Huntington Bancshares en goede kandidaat zijn voor Groenink. ,,Volgens mij staat een acquisitie in de VS bovenaan de lijst van ABN Amro en is Huntington Bancshares een goede kandidaat. Deze bank heeft posities in aanpalende gebieden rond het gebied waar ABN Amro zit. Het heeft een marktkapitalisatie van 5,7 miljard dollar waardoor de overnameprijs binen de 3 tot 7 miljard dollar zit die Groenink heeft aangegeven'', stelt Van der Zande.

Als ABN Amro geen bank vindt die het kan of wil kopen en het geld toch wil besteden kan het altijd nog meedoen aan de modegril van de afgelopen jaren: het inkopen van de eigen aandelen. ABN Amro hield gisteren voor het eerst expliciet rekening met die mogelijkheid.

    • Heleen de Graaf