Politie Irak weer doelwit van aanslag

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend een hoge politiefunctionaris en een collega om het leven gekomen bij een aanslag. Een bom langs de kant van de weg ontplofte vlak bij de auto waar zij in zaten.

Een derde inzittende, eveneens een politieman, raakte gewond. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse politie in Bagdad vanmorgen bevestigd.

Politiebureaus en andere vertegenwoordigingen van het regeringsgezag zijn al maanden doelwit van aanslagen door tegenstanders van het interim-bewind in Irak. Iraakse agenten worden door militanten gezien als collaborateurs en verraders die samenwerken met de vijand, de aanwezige Amerikaanse beveiligingstroepen. Zondag nog werden ten minste vijf mensen gedood bij een zelfmoordaanslag bij een politiebureau in de noordelijke stad Mosul.

De acties van terroristische groeperingen hebben er inmiddels toe geleid dat Turkse transporteurs hebben besloten geen goederen meer te vervoeren voor Amerikaanse troepen in Irak. Zij reageren hiermee op de dood van een collega die eerder door Tawhid en Jihad groep, onder leiding van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, was gegijzeld. Met hun beslissing hopen de Turkse chauffeurs de twee levens te redden van hun collega's die nog in handen zijn van de terroristen.

De Tawhid en Jihad groep eist dat de Turkse vervoersbedrijven zich terugtrekken uit Irak, en hun werk stopzetten voor de aanwezige Amerikaanse militairen. Dagelijks gaan zo'n 200 tot 300 vrachtwagen de grens in het zuiden van Turkije naar Irak over om benzine, voedsel en andere goederen af te leveren aan de Amerikanen.

,,De chauffeurs zullen met ingang van vandaag de grens naar Irak niet meer oversteken'', zei Cahit Soysal, hoofd van de Internationale Vrachtwagenbond, gisteren.

De afgelopen weken hebben terroristische groeperingen het aantal ontvoeringen opgevoerd, nadat de gijzeling van een Filippijnse vrachtwagenchauffeur leidde tot de terugtrekking van de Filippijnse troepen uit Irak.

Het noorden van Irak werd vandaag nog opgeschrikt door een zware explosie, waarbij een deel van een belangrijke oliepijplijn werd vernield. Door de pijplijn stroomde olie vanuit de Iraakse stad Kirkuk naar de Turkse havenstad Ceyhan. Volgens een woordvoerder van de Iraakse Noordelijke Oliecompagnie is de export inmiddels gestaakt.

Onbekenden zouden volgens de zegsman zelfgemaakte explosieven onder de pijplijn hebben gelegd. Uit het beschadigde deel van de leiding, ten westen van Kirkuk, stegen de vlammen hoog op. De pijplijn vervoerde sinds juni weer olie, nadat hij na een serie van aanslagen tien maanden buiten gebruik was geweest.

Vanmorgen werd tevens bekend dat een Amerikaanse militair is bezweken aan de verwondingen die hij een dag eerder opliep bij gevechten in de provincie al-Anbar, ten westen van Bagdad, zo heeft een Amerikaanse legerwoordvoerder in Falluja laten weten.