Nieuwe film Van Gogh niet bij Pathé

De nieuwe film van Theo van Gogh, Cool!, zal niet de zien zijn in bioscopen van exploitant Pathé. Volgens Pathé heeft de film onvoldoende commercieel perspectief. Pathé is de voornaamste uitbater van bioscopen in de Randstad. Cool! volgt een groepje Marokkaanse criminele jongeren in de Glen Mills-instelling in Wezep. Hoofdrollen worden gespeeld door Katja Schuurman en Johnny de Mol. De film werd deels op locatie opgenomen in de inrichting. Theo van Gogh zei eerder de indruk te hebben dat Pathé weigert de film te vertonen op grond van een oude vete tussen de regisseur en Pathé-programma-advisseur en filmjournalist Jacques Goderie. Van Gogh: ,,Het argument van Pathé is kul. Cool! is geselecteerd voor het Filmfestival van Toronto, dat zegt toch wel iets. Goderie liep al na veertig minuten weg. Als het een flop blijkt te zijn, haal je hem na een week uit de theaters. De film is bedoeld voor de jongeren die in Pathé Arena komen, niet in Het Ketelhuis.'' Zowel Pathé als A-Film beklemtonen dat de ruzie tussen Van Gogh en Goderie geen rol speelde bij de onderhandelingen. Directeur Pim Hermeling van A-Film zegt ,,niet op te geven''. Cool! gaat op 13 september in een Pathé-theater in première, als openingsfilm van de Scheveningse editie van het festival Film by the Sea.