Mojito en andere cocktails

Op de site van het Rotterdamse Zomercarnaval (www.zomercarnaval.com) staan diverse recepten voor cocktails. Favoriet zijn twee drankjes van Cubaanse origine: mojito en Cuba Libre. Ik controleerde de receptuur van mojito op andere sites en kwam nogal wat variatie tegen. Ik raakte onder meer verzeild op www.webtender.com, waar mojito nummer 1 stond in de waarderingslijst van de laatste week en nummer 6 op de lijst aller tijden.

Uit alle versies koos ik deze: Wrijf een takje munt even tussen de handpalmen. Daardoor komen geurige oliën vrij. Doe dat takje in een cocktailglas met suiker naar smaak. Knijp daarover de halve limoen uit. Maal of hak twee of drie ijsblokjes grof en doe de korrels in het glas. Schenk een scheut rum (twee vingers) erbij en vul het geheel aan met sodawater. Goed roeren. Garneren met de blaadjes munt van het tweede takje en eventueel met een schijf limoen.

Cuba Libre zou vernoemd zijn naar de beweging die Cuba losrukte van Spanje. Een scheut rum aanvullen met cola, sap van een halve limoen en twee ijsklontjes.

Ook de Britten doen aan cocktailwedstrijden. Nummer 1 in de toptien van www.cocktail.uk.com staat een mix van Nederlandse makelij, althans ingezonden door een Nederlander: God en Partners. Die wordt op de hielen gezeten door drankjes met ranzige titels van vakantievierende jeugd. God en Partners moet het van de eenvoud hebben: 1 deel rode wodka, 1 deel whisky, plus ijs.

Een grote favoriet in gedistingeerde cocktailbars is en blijft rum punch. Daarvan bestaan ook vele varianten. Zoals een scheut rum, aanvullen met sinaasappelsap, 2 eetlepels grenadine en gemalen ijs. Alternatief: sap van een halve limoen, een eetlepel suikersiroop, flinke scheut rum en aanvullen met sinaasappelsap en gemalen ijs.

Morgen: zomerse hapjes

    • Annelène van Eijndhoven