Meer winst bij Nutreco door veevoer

Voedingsconcern Nutreco, de grootste zalmkweker ter wereld, heeft in de eerste helft van dit jaar een winst geboekt van 16,2 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. In dezelfde periode vorig jaar leed het bedrijf nog een verlies van 186 miljoen euro, met name door een eenmalige afboeking op Noorse zalmkwekerijen. Zonder die afboeking zou het bedrijf een winst van 6 miljoen euro hebben geboekt.

Dat Nutreco zijn winst het afgelopen halfjaar bijna heeft verdrievoudigd, komt onder meer door de gestegen verkoop van veevoer in de Benelux en Spanje. Ook lagen de zalmprijzen in Europa hoger dan vorig jaar. Met name zalmkwekerijen in Noorwegen kampten de afgelopen jaren met overproductie. Vraag en aanbod komen nu weer wat meer in evenwicht, waardoor de prijs stijgt, aldus bestuursvoorzitter W. Dekker van Nutreco.

Ook begint Nutreco geleidelijk aan te profiteren van de reorganisatie die het vorig jaar doorvoerde na het uitbreken van de vogelpest in Nederland en België. Het bedrijf maakte toen veel kosten om de logistiek (transport van kippen naar slachterijen, en van kippenvlees naar supermarkten) op orde te krijgen. Daarna volgde een reorganisatie van de pluimveeactiviteiten in de Benelux, waarbij een fabriek in België werd gesloten. Nutreco legt zich nu toe op de productie van verse kipproducten voor de driehoek Parijs-Londen-Berlijn.

Nutreco kreeg het afgelopen halfjaar ook te maken met tegenvallers. De zalmprijs in Amerika – een belangrijke groeimarkt voor zalm – lag lager dan vorig jaar. Bovendien kostte het meer om de zalm vanuit Chili naar de VS te transporteren. En in Canada kampten zalmkwekerijen met de nasleep van ziektes die zich vorig jaar voordeden. Nutreco maakte ook kosten voor het opzetten van één Europese organisatie voor productie, distributie, marketing en verkoop van zalmproducten.

De omzet van Nutreco steeg met 6 procent naar 1,8 miljard euro. Voor het hele jaar verwacht Nutreco dat zowel het bedrijfsresultaat als de winst hoger zullen liggen dan vorig jaar. Rond het middaguur was de koers van het aandeel op de Amsterdamse beurs met 5 procent gestegen naar 26,44 euro.