Massagraven in Ivoorkust ontdekt

Een mensenrechtenteam van de Verenigde Naties heeft in de stad Korhogo in het noorden van Ivoorkust drie massagraven gevonden, met daarin de lijken van zeker 99 mensen. De VN-missie in Ivoorkust heeft dat gisteren bekendgemaakt. De slachtoffers zijn gedood tijdens een botsing van rivaliserende groepen ex-rebellen op 20 en 21 juni. Niet duidelijk is of er ook burgers onder de doden zijn.

Volgens de VN-missie in Ivoorkust is een deel van de slachtoffers in de massagraven door kogels gedood. Maar er zijn betrouwbare aanwijzingen en getuigenverklaringen dat anderen door verstikking om het leven gekomen zijn. Dat sluit aan bij informatie die is doorgespeeld naar de menserechtenorganisatie Amnesty International waaruit blijkt dat tientallen rebellen zijn gestikt nadat ze door een concurrende groep in een container gevangen waren gezet. Volgens Amnesty International waren sommige slachtoffers onthoofd en waren bij andere de handen op de rug gebonden.

De gevechten ontstonden nadat aanhangers van de in Parijs gevestigde ex-rebellenleider Ibrahim Coulibaly een aanslag zouden hebben gepleegd op een konvooi van de politiek leider van de voormalige rebellenbeweging, Guillaume Soro. Coulibaly, beter bekend als `IB', heeft elke betrokkenheid steeds ontkend. Het mensenrechtenteam van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het lot van de vermeende sympathisanten van Coulibaly die door de manschappen van Soro nog gevangen worden gehouden. De ex-rebellen geven geen commentaar.

Ivoorkust is de facto in tweeën gedeeld sinds de mislukte staatsgreep van twee jaar geleden. Rebellen en regering hebben begin vorig jaar wel een vredesakkoord gesloten maar van de uitvoering komt weinig terecht. De regering van nationale eenheid functioneert niet en de rebellen weigeren te ontwapenen zolang president Laurent Gbagbo de beloofde politieke hervorming saboteert. Beide partijen hebben onlangs beterschap beloofd.

Een rond 4.000 man sterke Franse troepenmacht fungeert als buffer tussen de strijdende partijen. Ze worden gesteund door ruim 6.000 soldaten van de Verenigde Naties.