Londen krijgt islamitisch kunstmuseum

Londen krijgt waarschijnlijk binnen vijf jaar een nieuw museum voor islamitische kunst, dat de ruim 20.000 voorwerpen tellende collectie van de zakenman en verzamelaar dr. Nasser David Khalili zal herbergen.

Dat meldt het kunstblad The Art Newspaper. De van oorsprong Iraanse maar tot Brit genaturaliseerde Khalili heeft sinds de jaren zeventig onder meer manuscripten, miniaturen, keramiek, textiel en glas verzameld. Zijn verzameling islamitische kunst is volgens kenners van hoogwaardige kwaliteit en delen ervan leent hij vaak aan tentoonstellingen uit. Zo zijn tachtig objecten uit zijn collectie tot en met 3 oktober te zien in Somerset House in Londen op de expositie Heaven on Earth. Khalili bezit ook een verzameling Japanse kunst, Spaans smeedwerk, Zweeds textiel en Fabergé-stukken. De bedoeling is dat ook deze objecten in het museum komen. Khalili is nog op zoek naar een geschikt onderkomen, maar heeft in een interview gezegd dat hij hoopt het museum binnen vijf jaar van de grond te hebben. Hij zal het zelf financieren.

In 1992 had Khalili de Britse regering al voorgesteld om voor een periode van vijftien jaar zijn islamitische collectie in bruikleen af te staan en vervolgens in een schenking te veranderen als de Britten het museumgebouw betaalden. Dat stuitte destijds op onoverkomelijke bezwaren en Khalili trok zijn aanbod weer in. Daarna probeerde hij het in Genève, maar dat ging niet door omdat de Zwitserse stad niet genoeg bezoekers kon garanderen.

Khalili kwam in 1967 naar Engeland en is schatrijk geworden met wat hij zelf omschrijft als `onroerend goed en financiering', aldus The Art Newspaper. Volgens The Art Newspaper is zijn kunstcollectie in de Khalili Family Trust ondergebracht, die is geregistreerd in Liechtenstein en kantoor houdt in Zürich. In Londen worden de islamitische en de Japanse collecties door twee stichtingen beheerd.