Johnny Hallyday wint rechtszaak van Universal

De Franse rockzanger Johnny Hallyday heeft van een Franse rechtbank de beschikking gekregen over de moederbanden van alle plaatopnamen die hij heeft gemaakt sinds zijn eerste hits in 1960. Tot dusver werden die banden beheerd en geëxploiteerd door platenmaatschappij Universal, de voortzetting van het Philips-label waar de zanger destijds onder contract kwam. De uitspraak werd door de muziekindustrie met veel belangstelling tegemoet gezien, vanwege de mogelijke precedentwerking. Ook andere sterren zouden het beheer over hun oorspronkelijke opnamen graag willen overnemen. De rechtbank heeft Hallyday (61) nog niet de 50 miljoen euro toegewezen die hij naar zijn zeggen van Universal te goed heeft. Dit bedrag is onderdeel van een vroegere afspraak: in tien jaar tijd heeft Universal de zanger circa 16,3 miljoen euro geleend, en dat geld verrekend met de opbrengst van zijn platen. De rechtbank zegt niet te kunnen beoordelen of dat een eerlijk systeem was. Een gisteren benoemde expert moet uiterlijk half maart volgend jaar tot een conclusiekomen.