Israël breidt kolonie weer uit

De Israëlische premier Ariel Sharon en zijn minister van Defensie, Shaul Mofaz, hebben hun fiat gegeven aan de bouw van zeshonderd nieuwe woningen in de grootste joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, Maale Adumim. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Defensie gisteren gezegd.

Premier Sharon en zijn defensieminister gaven twee maanden geleden al toestemming voor de uitbreiding, maar de plannen werden volgens de Israëlische krant Ma'ariv pas nu bekendgemaakt om internationale veroordeling te voorkomen.

De Palestijnse minister Saeb Erekat noemt de huizenbouw een schending van de `Routekaart', het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten, waarin Israël wordt verzocht alle activiteiten met betrekking tot de nederzettingen stop te zetten. Ook de Britse onderminister voor het Midden-Oosten, Symons, riep de Israëlische regering op zich aan de Routekaart te houden.

De Verenigde Staten reageerden gereserveerd op de nieuwe uitbreidingsplannen van Sharon. ,,Israël heeft een belofte gedaan'', zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,We verwachten dat Israël zich aan die belofte en de Routekaart zal houden.'' Een Israëlische woordvoerder zei dat ,,Israël deze nieuwe wijk met de Amerikanen zal bespreken.''

In april gaf de Amerikaanse president Bush toe aan de wens van Sharon om enkele nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te behouden, maar hij verklaarde zich tegen verdere uitbreidingen. Israël heeft beloofd alle nederzettingen in de Strook van Gaza te ontruimen, alsmede vier nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen vrezen echter dat de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook alleen maar zal betekenen dat Israël de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever gaat versterken.

In de nederzetting Maale Adumin, vlakbij Jeruzalem, wonen momenteel al 28.000 kolonisten. De nieuwe woningen moeten ruimte bieden aan ongeveer tweeduizend extra inwoners.