Invloedrijk

Dat de 63-jarige Neelie Kroes door Nederland wordt voorgedragen als eurocommissaris is niet heel verwonderlijk. Minimaal acht vrouwen wil de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Barroso in zijn team hebben, vooralsnog zijn het er zeven. Typerend ook, omdat Kroes degene is die zich altijd heeft ingezet voor de benoeming van vrouwen op hoge functies in het bedrijfsleven en in de politiek.

De VVD'er kwam twee jaar geleden nog in de publiciteit toen ze Kamerlid Hirsi Ali wist los te weken van de PvdA voor haar partij. Kroes zelf de eerste vrouwelijke minister voor Verkeer en Waterstaat had kritiek op het geringe aantal vrouwelijke ministers in het vorige kabinet-Balkenende en maakte zich met succes sterk voor meer vrouwelijke ministers in het huidige kabinet. Daags na de val van het eerste kabinet-Balkenende stelde Kroes een lijst op met capabele vrouwen voor kabinetsfuncties.

Toch, en daar heeft ze nooit een geheim van gemaakt, is Kroes zelf nooit op de plek gekomen waar ze had willen zitten. Na haar ministerschap was ze het liefst bestuurder geworden van een grote onderneming. Daar is ze nooit voor gevraagd. Zelf denkt ze dat dat komt omdat ze te direct zou zijn. Ze moest het doen met een veelvoud aan voorzitterschappen, commissariaten en adviesfuncties, onder meer bij de NS en Ballast Nedam. Kroes neemt een prominente plaats in op de ranglijstjes van invloedrijkste vrouwen van Nederland.

Na haar studie economie werd Kroes gemeenteraadslid in Rotterdam. Begin jaren zeventig werd ze door de VVD gevraagd zich verkiesbaar te stellen als Tweede-Kamerlid.

In het eerste kabinet-Van Agt was Kroes staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, later werd ze minister op hetzelfde ministerie. Kroes maakte zich met name sterk voor de privatisering van de PTT, dat werd opgesplitst in een telefoniebedrijf (KPN) en een postbedrijf (TPG). In 1989 verliet Kroes politiek Den Haag, om ervaring op te doen in Brussel. Ze was twee jaar lang adviseur van de toenmalige eurocommissaris voor transport. Ook werd ze president van de Universiteit Nyenrode.