Groenink wil naar 40 uur

ABN Amro wil de werkweek verlengen van 36 naar veertig uur. Dat verklaarde topman Groenink gisteren tegenover het NOS-Journaal. ,,Wij zouden graag een dergelijk traject met de bonden bespreekbaar maken.''

Groenink vindt het nog te vroeg om te zeggen of er tegenover het langer werken ook meer salaris komt te staan.

De bank volgt hiermee enkele grote Europese bedrijven (Bosch, Siemens, DaimlerChrysler) die recentelijk een langere werkweek tegen hetzelfde loon afdwongen bij hun werknemers. De bedrijven dreigden de productie te verplaatsen naar nieuwe lidstaten waar de loonkosten lager zijn. Onder meer om die reden stemden vakbonden in met de maatregel.

De vakbond FNV Bondgenoten liet weten Groeninks voorstel onbespreekbaar te vinden, omdat de bank er financieel goed voorstaat.

Bij het Groningse Smead ging gisteren de verlenging van de werkweek van 36 naar veertig uur in, zonder extra loon. Bonden vragen vandaag in kort geding een verbod van deze verlenging, die in strijd zou zijn met de bedrijfstak-CAO voor de grafische industrie.