Grieken positief over Zomerspelen

De meeste Grieken gaan ervan uit dat in hun land de beste Olympische Spelen worden georganiseerd. Dat blijkt uit een enquete door het onderzoekscentrum Focus. In totaal 88 procent van de ondervraagden verwacht een zeer positief verloop van het evenement.

Het percentage is in vergelijking met eerdere onderzoeken opvallend gestegen. Een maand geleden was de uitkomst nog 45 procent, anderhalf jaar geleden 38 procent. De Zomerspelen in Athene worden volgende week vrijdag geopend.

De vorige editie in Sydney werd bekroond met het predikaat beste Spelen ooit sinds de invoering van de Moderne Spelen in 1896. De voorbereidingen van Athene zijn vanaf het begin al overschaduwd door vertragingen bij onder meer de bouw van de stadions en andere faciliteiten. De Grieken zien dit niet als bezwaar om het stempel `beste Spelen ooit' te krijgen.

Ook over de veiligheid waren de ondervraagden positief. 60 procent zegt dat Athene er klaar voor is veilige Spelen te organiseren. 94 procent noemt het zeker of bijna zeker dat er niets gebeurt.

De olympische sporters van Israël zijn de komende weken extra beveiligd in het olympisch dorp. Volgens de Griekse politie zijn er alleen speciale veiligheidsmaatregelen rond de Israëlische ploeg getroffen en bijvoorbeeld niet voor de Amerikaanse sporters. De onderkomens van de Israëlische sporters in Athene zijn omgeven door een speciaal hekwerk. ,,Dat is de laatste jaren normaal tijdens de Olympische Spelen'', gaf een Griekse politiewoordvoerder aan. De Israëliërs krijgen al sinds de aanslag tijdens de Olympische Spelen in München (1972) een speciale behandeling. ,,Ze hebben zelf om deze maatregelen gevraagd'', aldus de woordvoerder.

In München vonden destijds elf Israëliërs de dood bij een gijzeling door Palestijnse terroristen in het olympisch dorp. Volgens de Grieken heeft behalve Israël geen enkel ander land om speciale veiligheidsmaatregelen in het olympisch dorp gevraagd.

Het olympisch dorp telt 2.292 appartementen. Alle wegen naar het sportersonderkomen zijn afgesloten. Alleen olympisch vervoer kan het dorp bereiken. Tientallen camera's en duizenden politieagenten zorgen voor een extra stukje veiligheid voor de atleten.

De olympische afvaardiging van Macedonië is gisteren als eerste delegatie met een ceremonie verwelkomd in het olympisch dorp in Athene. Alle 202 landen zullen op deze manier worden ontvangen in het onderkomen van de sporters. In totaal 16.000 deelnemers en officials zullen de komende dagen in de Griekse hoofdstad arriveren. Op 11 augustus is de officiële ontvangst van de Nederlandse ploeg.