Geen onderzoek Somaliër

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) stelt geen onderzoek in naar de moord op 10 juni op een Somalische asielzoeker in Mogadishu. Deze werd in oktober 2003 Nederland uitgezet. Verdonk vindt dat gezien de lange tijd tussen zijn gedwongen terugkeer en zijn dood, dit niet in verband kan worden gebracht met het Nederlandse terugkeerbeleid.

Dat schrijft ze vandaag in antwoord op vragen hierover van de Kamerleden Vos (GroenLinks) en De Wit (SP). Volgens de minister is de man, Abdinassir Abdilatif Ali, tijdens zijn uitzetting in het bezit gesteld van een vliegticket waarmee hij het veilige noorden van Somalië kon bereiken. Waarom hij in Mogadishu is uitgestapt of daar later naar toe is gereisd, is volgens de minister onbekend.

Martin Hill, een onderzoeker van Amnesty International in de Hoorn van Afrika, maakte eind vorig maand melding van de gewelddadige dood van de Somalische asielzoeker uit Nederland. Dat lot overkwam ook een uit Denemarken uitgezette Somalische vluchteling. Ze zouden door dieven zijn vermoord, die het op hun geld hadden voorzien.

De man uit Nederland had hier in 2000 asiel aangevraagd, maar vertrok naar Groot-Brittannië tijdens de procedure.