Gay Pride boos om horecafeest Amstel

Gay Business Amsterdam (GBA), organisator van de Gay Pride, een jaarlijks festival voor homo's en lesbiennes, is naar de rechter gestapt voor een kort geding tegen stadsdeel Amsterdam-Centrum. Het kort geding dient donderdag voor de president van de rechtbank in Amsterdam.

Volgens de organisatoren van de Gay Pride heeft het stadsdeel onterecht een evenementenvergunning gegeven aan de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om tijdens de botenparade op 7 augustus langs de Amstel allerlei evenementen te exploiteren. Hierdoor wordt de veiligheid van de bezoekers in gevaar gebracht, aldus de secretaris van GBA, Siep de Haan. ,,Zeker in deze tijd met al dat terrorisme''. Hoogtepunt van de Gay Pride is een optocht van bootjes door de grachten van Amsterdam.

GBA vindt dat het stadsdeel ten onrechte een vergunning heeft verleend aan KHN om langs de route onder meer twee podia te plaatsen. De Amsterdamse afdeling van de horecavereniging schrijft op de eigen internetsite dat zij al zeven jaar kantoorruimte ter beschikking stelt aan de gay-zwemclub Upstream. Van deze zwemclub zijn veel horecaondernemers lid. Volgens Horeca Nederland is er geen sprake van ,,een grootschalig evenement''. Er is een vergunning aangevraagd voor twee podia en één geluidsbox ,,om het gezellig te maken voor haar 70 gasten'', aldus KHN. ,,Wij menen dat dit een storm in een glas water is''. KHN ,,wacht de uitspraak van de rechter in vertrouwen af''.

Volgens secretaris De Haan van Gay Business Amsterdam hebben de horeca-ondernemers inmiddels op last van burgemeester Cohen en wethouder Van der Horst bakzeil gehaald en afgezien van de podia. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er geen sprake geweest van enige bemoeienis van Cohen of Van de Horst. ,,In overleg met de politie heeft Koninklijke Horeca Nederland zelf besloten de vergunning voor die podia niet te gebruiken''.