Forse stijging `energie-switchers'

Het aantal huishoudens dat overstapt naar een andere energieleverancier is in juli sterk gestegen. Sinds 1 juli, toen de energiemarkt voor consumenten en kleine bedrijven werd geopend, hebben 90.000 consumenten voor een andere elektriciteitsleverancier gekozen. Inclusief de 150.000 huishoudens die direct per 1 juli waren overgestapt, komt het totale aantal `switchers' op 240.000.

Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie EnergieNed gisteren bekend heeft gemaakt. Nederland telt 7 miljoen huishoudens. Inclusief de 450.000 klanten die sinds juli 2001 voor groene stroom hebben gekozen, heeft volgens EnergieNed nu 10 procent van de huishoudens een andere leverancier gekozen. Maar mogelijk ligt het echte percentage lager, doordat huishoudens meer dan één keer kunnen zijn overgestapt.

Voor een andere gasleverancier is minder belangstelling: 27.000 huishoudens kozen hiervoor. De relatieve stijging is echter hoger dan bij de elektriciteit. Op 1 juli waren pas 9.000 gasgebruikers overgestapt. Daarmee is het aantal switchers binnen één maand verviervoudigd. Energietoezichthouder DTe verwacht dat dit de komenden maanden verder zal toenemen. ,,Op de gasmarkt zijn behoorlijke prijsverschillen. Daar valt winst te behalen'', zegt een woordvoerder.

De Consumentenbond heeft weinig klachten ontvangen van ontevreden klanten, maar denkt dat dit ook te maken kan hebben met de zomer. Ook de DTe zegt tevreden te zijn over de liberalisering. Maar of de uitwisseling van klantgegevens tussen de energiebedrijven goed verloopt, zal de komende maand moeten blijken, als de rekeningen van de maand juli verstuurd worden.