Dexia zet punt achter publieksmarkt beleggen

Dexia Bank Nederland stopt met nieuwe financiële consumentenproducten, ontslaat 25 mensen en gaat hier alleen nog verder met de afwikkeling van de effectenleaseproducten.

Dat heeft een woordvoerder van het Belgisch-Franse moederconcern vanochtend bevestigd.

De stopzetting van de consumentenactiviteiten laat volgens de woordvoerder van Dexia onverlet dat moederbedrijf Dexia Groep in Nederland actief blijft met financieringen voor bedrijven en overheden, bankdiensten voor rijken, en handel op financiële markten.

De stopzetting van nieuwe consumentenzaken markeert het eind van twee ambitieuze overnames, waarmee Dexia de Nederlandse markt wilde gaan ontginnen. In 2001 betaalde Dexia iets meer dan een miljard euro voor zakenbank Kempen & Co, een jaar eerder kocht zij voor 900 miljoen euro Bank Labouchere, de aanbieder van onder meer de Legio effectenleaseproducten.

De juridische strijd die volgde op de beurskrach die in 2001 inzette en zeker tienduizenden klanten met soms hoge schulden opzadelde, ondermijnde vervolgens de merknaam Dexia op de consumentenmarkt. De klanten van Legio Lease kochten de effecten met geleend geld, maar wisten soms niet dat zij met schulden konden blijven zitten als de aandelenkoersen instortten.

Het stopzetten van de ontwikkeling van nieuwe producten kost 25 mensen op de verkoop- en marketingafdeling hun baan, aldus de woordvoerder van de bank. Bij Dexia Bank Nederland werken nu in totaal circa 285 mensen.

De overblijvende 260 werknemers blijven zich bezig houden met het beheer van de effectenleaseportefeuille en de afhandeling van alle lopende procedures. ,,Het beheer van de nog altijd omvangrijke effectenleaseportefeuille gaat echt nog jaren door'', aldus de woordvoerder.

Dexia Nederland won begin vorige maand de grootste rechtszaak in de Legio Lease-affaire, toen de Amsterdamse rechter concludeerde dat de reclame voor de zogeheten `Winstverdriedubbelaar' niet misleidend was geweest. Eerder mislukte een bemiddelingspoging tussen een door minister Zalm (Financiën) aangezochte commissie en de leaseproductenaanbieders. Bij de afwikkeling van de portefeuille loopt nog een procedure van Dexia tegen verzekeraar Aegon, de ex-eigenaar van Labouchere. Kempen & Co is inmiddels verzelfstandigd.