De eenzame zwemmer waant zich miljonair

Om geld te besparen verkocht de gemeente Menaldumadeel zijn zwembad aan een ondernemer. Maar die verhoogde de toegangsprijs. De gemeente is boos.

Glinsterend in het zonlicht en spiegelglad, zo ligt het heldere water van buitenbad Schatzenburg in Menaldum erbij. Het is 24 graden, maar het zwembad ligt er verlaten bij. Badmeester Sybe Bouma zit op een stoel en tuurt naar de gele glijbaan. Op een grasveldje zit een Duitse vader met zijn 5-jarig zoontje en even verderop trekt een eenzame zwemmer een baantje in het diepe.

De van oorsprong Haagse recreatie-ondernemer R. van Booma, die het park inclusief buitenbad drie jaar geleden van de gemeente kocht, vraagt tien euro entree. In de baden in de buurt hoeven zwemliefhebbers maar drie euro per persoon neer te tellen voor een dag zwemplezier. Het gevolg is een dagelijks vrijwel leeg bad in Menaldum. Vanaf de opening in april tot vorige week telde badmeester Bouma ongeveer 20 gasten.

Eigenaar Van Booma zegt dat hij de prijs wel moest verhogen, omdat hij anders te veel verlies lijdt en de gemeente het kaartje niet wilde subsidiëren. ,,Mijn tarieven moeten wel hoger zijn dan van een gesubsidieerd zwembad. Dat wist de gemeente, toen ik het park voor vier miljoen gulden, twee keer de vraagprijs, kocht. Ik wilde wel marktconforme tarieven hanteren.'' Anders had hij het park nooit gekocht, onderstreept Van Booma. ,,Want wie betaalt er nu zoveel geld voor een verliesgevend park?''

Maar de gemeente Menaldumadeel is boos, want met een kaartje van tien euro staat de publieke functie van het bad op het spel. En handhaving daarvan was afgesproken bij de verkoop. Dus pleegt Van Booma contractbreuk. Menaldumadeel stapte onlangs naar de rechtbank om lagere toegangsprijzen af te dwingen. Maar de rechter bepaalde dat Van Booma ,,marktconforme tarieven'' hanteert en tien euro mag vragen. Het kaartje moet wel tien euro kosten, anders legt hij er te veel op toe, zoals de afgelopen twee jaar. Hij laat een folder van Duinrell zien. ,,Daar zijn de toegangskaartjes ook elf euro.'' Wethouder L. Pen (Gemeentebelangen) definieert marktconform echter als ,,in de regio vergelijkbare tarieven.'' Dat had de gemeente Menaldumadeel echter niet zwart op wit in het koopcontract laten opnemen.

Zwemmer H. de Graaf uit Reduzum zegt best tien euro over te hebben ,,om zich een dagje miljonair te wanen.'' ,,Hier heb ik een heel bad voor mij alleen. Heerlijk!'' Geen gejoel, geen drukte, geen muziek. ,,Uniek'', vindt hij.

Aan de rand van het pierenbadje zit L. Sjoerdsma op een badlaken. Haar 3-jarige dochtertje Emmy poedelt in het water van het pierenbadje, waar een roodwitte paddestoel water spuwt. De badmeester had het badje voor haar bezoek speciaal laten vollopen. Tien euro vindt Sjoerdsma ,,een beetje duur'', ,,maar je zit hier lekker rustig en hebt alle ruimte.'' Ze komt ook wel in het openluchtbad in Stiens. ,,Maar daar is het zo druk.'' Bovendien ben je daar ook geld kwijt als je een ijsje koopt of een andere versnapering. Nu heeft ze zelf een sapje in haar tas meegenomen.

De aankoop van het 38 hectare grote recreatiepark Schatzenburg door Van Booma in 2001 leek het begin van de door de gemeente gewenste ,,upgrading''. De gemeente wilde er van af omdat men op de exploitatie van het zwembad jaarlijks 800.000 gulden toelegde. Van Booma wilde er een vijfsterrenpark van maken met 50 recreatiebungalows en 220 plekken voor stacaravans. Hij stelt echter dat de gemeente verzweeg dat er een passend bestemmingsplan ontbrak voor de stacaravans. ,,Ik heb nog steeds geen kampeervergunning'', klaagt hij. Met de revitalisering kon hij nog niet beginnen. ,,Ik sta al tweeënhalf jaar stil.'' De gemeente kan een fikse schadeclaim ,,van enkele miljoenen'' tegemoet zien. ,,Per dag lijd ik een renteverlies van 1.000 euro, dat is 360.000 per jaar''.

Van Booma zucht onder zijn blonde krullen en gebruind gelaat. De gemeente moet, net als andere gemeenten, de kaartjes maar subsidiëren. Om de verliezen te drukken is hij genoodzaakt voortaan ook geld te vragen voor een toiletbezoek, een parkeerplaats en een bezoek aan de plaatselijke voetbal- of tenniswedstrijd op het complex.

Wethouder Pen vindt tien euro per persoon voor een zwemkaartje niet kunnen. ,,Een gezin is voor een dagje zwemmen 100 oude guldens kwijt. Onbegrijpelijk dat de rechter zegt dat dit marktconforme prijzen zijn.'' De gemeente is dan ook in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Pen beweert dat Van Booma het aan zichzelf te wijten heeft dat er geen schot in de plannen zit. ,,Hij levert gegevens over het totaalplan niet op tijd aan, zodat wij die weer niet op tijd aan de provincie konden leveren.'' Dat de stacaravans zoals Van Booma zegt ,,illegaal'' waren kan de gemeente niet helpen. ,,De uitspraak van de Raad van State dat een stacaravan wordt gezien als bouwwerk, kwam pas na de verkoop. Dat daar dan een ander bestemmingsplan voor nodig is, kunnen wij niet helpen.''

Overleg tussen de Hagenaar en de gemeente is er nauwelijks. ,,Hij communiceert via de pers.'' Pen zegt nog steeds graag mee te willen werken aan het plan dat van Booma met Schatzenburg heeft. ,,De eerste twee jaar ging het goed, maar het derde jaar hield hij zich niet aan de afspraken.'' Dat Van Booma onlangs de kantine sloot tijdens een landelijke gymnastiekwedstrijd in de sporthal op het park en binnenkort geld wil vragen voor een parkeerplaats en toiletbezoek doet de deur dicht, vindt Pen. ,,Waarom overlegt hij dat niet eerst even?''

Maar Van Booma heeft onderhand genoeg van de situatie. Hij zegt niet te zullen aarzelen het park van de hand te doen als hij er een goede koper voor vindt. ,,Liever ga ik door met de ontwikkeling, maar ik ben een commercieel bedrijf dat geld moet verdienen. Dit park is nu 4,6 miljoen euro waard. Er zijn hier al diverse exploitanten geweest.''

Pen merkt fijntjes op dat de gemeente echter wel zijn goedkeuring moet verstrekken aan een eventuele verkoop.

Badmeester Bouma loopt nog even naar de rand van het bad en kijkt naar het jongetje dat op een drijvend luchtbed peddelt. ,,Ik dacht de baan van mijn leven te hebben, lekker de hele dag op het terras zitten. Maar dit is niet leuk.''

Hoewel, zegt Van Booma. ,,Ik geloof dat ik een nieuwe doelgroep heb aangeboord. Mensen die er 80 cent per uur voor over hebben om rustig te zitten. En dat inclusief BTW! Gisteren waren hier al 20 mensen in het bad.''

    • Karin de Mik