Dader Bulgaarse moord opgepakt

De vermoedelijke moordenaar van de 33-jarige Bulgaar Konstantin Dimitrov is gearresteerd. Dat meldt het blad Sofia Morning News.

De van grootschalige drugssmokkel verdachte Dimitrov werd begin december 2003 op klaarlichte dag midden tussen het winkelende publiek op de Dam in Amsterdam van dichtbij doodgeschoten. Zijn vriendin, het eveneens Bulgaarse fotomodel Tsetsi Krassimirova, werd ernstig aan het hoofd verwond.

De schutter wordt door Sofia Morning News aangeduid als de Bulgaar Vassil Kachikov. Kachikov is in Frankrijk aangehouden. Bulgarije heeft om zijn uitlevering gevraagd.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde in juni de 37-jarige Nederlander Erwin V. tot vijftien jaar gevangenisstraf voor deze moord. Het openbaar ministerie had achttien jaar cel geëist.

Maar V. zei dat hij niets met de moord te maken had. V. verklaarde tijdens de zitting dat hij tijdens de moord inderdaad op de Dam was met een kennis. Hij beweerde dat die kennis de dader moet zijn geweest. Deze zou hem direct na het dodelijke schot het wapen in handen hebben gedrukt.

V.'s raadsman Vincent Kraal is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Hij twijfelt aan de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen en wees erop dat er nooit schiet- of bloedsporen bij V. zijn aangetroffen.

Advocaat Kraal: ,,Nu maar afwachten of de getuigen van de aanslag die meneer Kachokov herkennen.''