Brussel: Visa overtreedt kartelregels

De Europese Commissie beschuldigt Visa International ervan kartelregels te overtreden. Het creditcardbedrijf zou onterecht weigeren zaken te doen met de bank Morgan Stanley.

Visa zou de concurrentie beperken door Morgan Stanley niet toe te laten tot het consortium van banken en financiële instellingen dat de kaart uitgeeft. Visa zou Morgan Stanley geweigerd hebben omdat deze Amerikaanse bank zelf een concurrerend product heeft, de Amerikaanse Discover-card.

De Europese Commissie heeft Visa, met het Europese hoofdkantoor in Londen, gisteren op de hoogte gesteld van de beschuldiging. Het bedrijf heeft nu kans om te reageren. Brussel kan uiteindelijk boetes opleggen tot 10 procent van de omzet. Visa heeft in Europa 229 miljoen kaarten uitgegeven. In 2003 werd met deze kaarten in totaal 824 miljard euro uitgegeven.

,,Concurrentie is iets goeds'', zegt de Visa-woorvoerder. ,,Het zorgt er voor dat de tarieven voor onze klanten zo laag mogelijk blijven. Maar Morgan Stanley is onze concurrent en Visa wilde niet dat de bank toegang zou krijgen tot onze informatie. Dat zou de concurrentie beperken.''

Brussel deed al langer onderzoek naar Visa en concurrent Master Card, die in Europa samen 90 procent van de creditcardmarkt bedienen. Master Card ging in op het verzoek van Morgan Stanley zaken te doen, Visa weigerde. Morgan Stanley wilde deel uitmaken van Visa's samenwerkingsverband. Deze financiële instellingen geven de kaarten uit en maken afspraken met winkeliers die de kaart accepteren als betalingsmiddel. Morgan Stanley klaagde na de weigering in Brussel, zo zegt de Visa-woordvoerder.

De Europese Commissie ziet de financiële sector als nieuw aandachtsgebied. Vorige maand deden ambtenaren van de Commissie een inval bij de beurs Euronext, eerder dit jaar beschuldigde de Commissie een Frans creditcardbedrijf ervan de mededigingswetgeving te overtreden. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maakte eerder dit jaar bekend meer aandacht te besteden aan de financiële sector.