Bellen met een bestolen rozenkweker

Huub van der Burg, rozenkweker in Berkel en Rodenrijs, is slachtoffer van rozencriminaliteit. Op zijn kwekerij Herburg werd voor de vierde keer dit jaar ingebroken.

Hoeveel rozen zijn er gestolen?

,,Vijfentwintigduizend.''

Hoe kan dat?

,,Toen ik vorige week donderdagochtend om kwart over vijf bij mijn rozenkwekerij aankwam, zag ik meteen dat de bedrijfsruimte openstond. Binnen was het één grote bende. De bakken waar mijn rozen in staan, waren leeggegooid. De dieven hebben een ruit uit de kas verwijderd en zijn zo binnengekomen. Ze hebben in heel korte tijd al die rozen meegenomen. Het zijn mooie rozen, het is jonge aanplant. Het is heel frustrerend. Vijftien mensen zijn bezig geweest de rozen te snijden en te bewerken.''

Wat moet een dief met 25.000 rozen?

,,Als u rozen zou stelen, zou u met een paar wel genoeg hebben. Een bosje voor uw ouders, een bosje thuis, daarmee heb je het wel gehad. Maar deze dieven verkopen door. Een goede roos levert op de markt 30 tot 40 cent per stuk op. Soms gaan ze naar Duitsland, daar zijn Nederlandse rozen heel gewild.''

Dus de dieven kennen de rozenmarkt?

,,Ze zitten in de branche. Dit zijn geen amateurs. De criminaliteit in de rozenhandel is de laatste tijd enorm toegenomen. Een collega uit de buurt kreeg laatst ook al bezoek. En altijd gaat het op dezelfde manier, vergelijkbaar met ramkraken bij juweliers. Binnen tien minuten zijn bestelbusjes volgeladen en zijn de dieven gevlogen.''

Is diefstal uit kassen te voorkomen?

,,We gaan de zaak op en top beveiligen. Het probleem is dat we met nieuwbouw van het bedrijf bezig zijn. Ik kan niet altijd op mijn kassen letten.''

Hoe herken ik een roos van kwekerij Herburg?

,,Er zit folie omheen, met de naam van ons bedrijf erop. In de keten van de rozenhandel zijn onze rozen herkenbaar. Maar of de mensen op de markt het ook zien, betwijfel ik. Ik geloof niet dat ze alle folie van de rozen gaan verwijderen, ze zijn brutaal genoeg om ze met onze bedrijfsfolie te verkopen.''

    • Guus Valk