Bartoli niet naar Spelen, Boonen wint `Draai'

De Italiaan Michele Bartoli doet niet mee aan de Olympische Spelen. De 34-jarige wielrenner van de CSC-ploeg heeft dit gisteren laten weten. Hij voelt zichzelf niet fit genoeg. Bartoli verliet de Tour de France onlangs voortijdig. De verwachting was dat hij toen afstapte om beter voorbereid aan de wegwedstrijd in Athene te kunnen beginnen.

Vier jaar geleden eindigde de Toscaan nog als vierde in de olympische wegwedstrijd. De Italiaanse bondscoach, oud-wielrenner Franco Ballerini, heeft Luca Paolini aangewezen als zijn vervanger.

Zondag presteerde Bartoli slecht in Hamburg, tijdens de wereldbekerwedstrijd HEW Cyclassics. Hij eindigde als 57ste, ruim vier minuten na de Australische winnaar Stuart O'Grady.

In Roosendaal won de Belg Tom Boonen gisteren de Draai van de Kaai. De renner van Quickstep, die twee etappes won in de Ronde van Frankrijk, was bij het criterium de snelste in de massasprint. Boonen versloeg de Noor Thor Hushovd en de Australiër Robbie McEwen. Steven de Jongh was de beste Nederlander op de vierde plaats. De Italiaan Ivan Basso, derde in het algemeen klassement van de Tour, probeerde in de slotfase een massale sprint te ontlopen. Het peloton pakte hem anderhalve ronde voor het einde terug, waarna de sprinters zich opmaakten voor een snelle finale.

Mirjam Melchers won de wedstrijd bij de vrouwen voor teamgenote Leontien Zijlaard-van Moorsel. Het was voor het duo de voorlaatste wedstrijd voor vertrek naar de Olympische Spelen in Athene.

De Spaanse renner Alejandro Valverde heeft gisteren de eerste etappe van de Ronde van Burgos gewonnen. De coureur uit de ploeg van Kelme had na een rit over 149 kilometer tussen Burgos en Poza de la Sal drie seconden voorsprong op de Rus Denis Mentsjov. De Colombiaan Mauricio Ardila eindigde als derde.