Amnesty: meer internetcensuur in China

Chinese internetgebruikers hebben steeds meer last van controle door de overheid. ,,Met de toename van het internetgebruik in China is de controle van de staat hierop sterk gegroeid.'' Dat zei M. van Ruijven van mensenrechtenorganisatie Amnesty International vrijdag tijdens het computerfestival Megabit in Ede. Van Ruijven hield een presentatie over censuur op internet. Haar verhaal ging met name over China, maar ze noemde ook Vietnam en enkele Arabische landen.

Volgens Van Ruijven zitten minstens 54 Chinezen vast als gevolg van hun internetactiviteiten. ,,Iedereen die `bijzonder serieuze schade' aanricht door via internet `staatsgeheimen' naar buiten te brengen, kan worden veroordeeld tot de doodstraf.''

De strenge controle blijkt verder uit de gedwongen sluiting van duizenden internetcafés in de afgelopen maanden. Ook worden e-mail en websites geblokkeerd en moeten zoekmachines verplicht hun resultaten filteren. Dit jaar groeide het aantal internetgebruikers in China met een derde. Circa 78 miljoen Chinezen hebben nu toegang tot het web.