Achterland

Dit is het Gemeentehuis van Dalfsen. De architect had te maken met een ongelijkvloerse ingang vanwege het souterrain. Een bordes kunnen we de entree niet noemen. Een beetje jammer wel voor de plaatselijke burgemeester. De aubade van de schoolkindertjes op Koninginnedag moet hij vanaf een betonnen loopbrug in ontvangst nemen. Dan die zuilen van beton. De Grieken hadden zuilen, dus waarom het gemeentehuis van Dalfsen niet ook een paar.

Het ziet er uit alsof het nog niet af is. Deze stevige pilaren zouden graag iets willen ondersteunen, maar er valt niks te ondersteunen. Ze staan er wat verloren bij.

Uit het dak steekt een carillon. Het is ook een klok. Links en rechts staat een vlaggenmast.

De eerste steen zit rechts onderaan. Hij is in 1960 gelegd door de commissaris van de koningin van de provincie Overijssel. Ineens zag ik de feestelijke opening voor me, een paar maanden later. De burgemeester staat met zijn ketting om achter een microfoonstandaard, bovenaan de trap. Het rood-wit-blauw wappert op het dak en het plein staat vol met Dalfsenaren die trots zijn op hun aanwinst.

Binnenkort staan ze er weer. Er komt een nieuw gemeentehuis, de Europese aanbesteding is al de deur uit. Het plaatselijke CDA ziet op het dak graag horizontale windmolens geplaatst.