Wereldbekerzege voor O'Grady

Stuart O'Grady heeft zijn eerste wereldbekerzege binnen. De Australiër, in de Ronde van Frankrijk succesvol met een etappezege in Chartres, won gisteren de HEW Cyclassics in Hamburg. De renner uit de ploeg van Cofidis was na 250 kilometer de beste sprinter uit een groep waarin aanvallers als de Italiaan Paolo Bettini, Igor Astarloa en Jan Ullrich er niet in slaagden weg te komen. Davide Rebellin behield de leiding in de wereldbekercyclus.

O'Grady beleeft een mooi seizoen. De 30-jarige Australiër won in de Tour de France de vijfde etappe. Gisteren bleek dat hij de drie zware weken door Frankrijk goed had doorstaan. O'Grady handhaafde zich onder warme omstandigheden voorin en versloeg alle sprinters in Hamburg. Bettini, de winnaar van vorig jaar, moest genoegen nemen met de tweede plaats. Wereldkampioen Astarloa eindigde als derde.

Oscar Freire kon de ploeg van Rabobank niet aan de tweede wereldbekerzege helpen. De Spanjaard, dit jaar al winnaar van Milaan-Sanremo, finishte als vierde. Hij had in zijn wiel Gerben Löwik, vorige week eindwinnaar van de Ronde van de Waalse Gewesten. Erik Dekker, die als kandidaat voor de zege gold, werd elfde.

De koers werd lang gedomineerd door vier vluchters, onder wie de Nederlander Rik Reinerink. Met Roberto Lochowski, Steffen Radochla en Lars Michaelsen ontsnapte de Nederlander al na twintig kilometer uit het peloton. De voorsprong van de vier bedroeg maximaal 14 minuten en 30 seconden. Michaelsen, lid van de Deense CSC-ploeg, weigerde echter kopwerk te doen. De kopgroep bleef uiteindelijk zo'n 170 kilometer vooruit. Terwijl het peloton eerst drie vluchters inrekende, probeerde Reinerink nog even in zijn eentje vooruit te blijven. Op zestig kilometer van de streep was echter ook zijn missie voorbij.

De winnaar leek uit dat selecte gezelschap te komen, maar door het spervuur aan ontsnappingspogingen lukte het een jagende groep om weer aan te sluiten. In die groep ook Dekker. De Nederlander probeerde op anderhalve kilometer van de streep nog weg te komen, zonder succes. In de sprint dacht Bettini dat de overwinning binnen bereik was, maar op het laatst zag hij de Australiër nog passeren.