VS vrezen aanslag op financiële instellingen

De Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd voor terroristische aanvallen op een aantal financiële instellingen en het alarmniveau voor die instellingen van `geel' naar `oranje' verhoogd – het op één na hoogste alarmniveau.

Minister Tom Ridge van Binnenlandse Veiligheid zei gisteren op een persconferentie dat de inlichtingendiensten de afgelopen dagen – 36 tot 72 uur voor de persconferentie – gedetailleerde informatie in de vorm van foto`s, tekeningen en geschreven documenten hebben verzameld die wijzen op plannen voor aanslagen op belangrijke financiële instellingen: de Newyorkse beurs, het gebouw van Citigroup Center – 's werelds grootste financiële instelling – in New York, de gebouwen van het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank in Washington en het hoofdkwartier van Prudential Financial Inc. in Newark in New Jersey. Op zijn persconferentie zei Ridge gisteren dat uit de informatie valt op te maken dat een aanslag met een (vracht)autobom wordt voorbereid. Omdat de informatie zo precies en gedetailleerd is, aldus Ridge, heeft de regering besloten de doelwitten van de aanslag openbaar te maken – een ongebruikelijke stap. De informatie leert ook dat het terreurnetwerk van Al-Qaeda is dat de aanslag voorbereidt, aldus Ridge.

Documenten die in handen van de inlichtingendiensten zijn gevallen tonen volgens een ongenoemd lid van een van de veiligheidsdiensten aan dat leden van Al-Qaeda zorgvuldig informatie hebben verzameld over de veiligheidsmaatregelen in en rond de genoemde gebouwen, dat ze de stroom van voetgangers in en uit de gebouwen hebben bestudeerd, de beste plaatsen voor verkenningsacties hebben onderzocht, hebben uitgezocht hoe contact te maken met werknemers in de gebouwen, zijn nagegaan hoe de gebouwen zijn gebouwd, waar de dichtstbijzijnde politiebureaus en ziekenhuizen liggen en op welke dagen van de week de veiligheidsmaatregelen verslappen.

Ook is informatie gevonden over explosieven die wel of niet in staat zijn staal te laten smelten en welke explosieven zouden moeten worden gebuikt om de betrefende gebouwen te laten instorten. De man van de inlichtingendienst zei dat hij in 24 jaar werk nog nooit zulke gedetailleerde plannen voor aanvallen of aanslagen had gezien.