Van Basten wil attractief spel van Oranje

De nieuwe bondscoach Marco van Basten wil dat het Nederlands voetbalelftal de komende jaren onder zijn leiding ,,goed, attractief en initiatiefrijk voetbal'' gaat spelen.

Dit zei de 39-jarige oud-voetballer en 58-voudig international vanmiddag op een persconferentie die rechtstreeks op de televisie werd uitgezonden. Van Basten tekende samen met zijn assistenten John van 't Schip, Rob Witschge en Stanley Menzo (keeperstrainer) een contract voor vier jaar bij de Nederlandse voetbalbond dat gisteren is ingegaan. Kees Jansma werd in Zeist gepresenteerd als de nieuwe perschef.

Van Basten stelde dat hij het bondscoachschap ,,een te mooie uitdaging'' vond om aan zich voorbij te laten gaan. ,,Het heeft ons een beetje overvallen, maar uiteindelijk hebben we weloverwogen een besluit genomen. Het is onze intentie om het plezier in het voetbal weer terug te brengen. De spelers moeten uitstralen dat ze het spel leuk vinden'', zei de voormalige spits van Ajax en AC Milan.

Johan Cruijff zal van afstand als mentor optreden. Zowel Van Basten als Van 't Schip heeft bij Ajax onder de toenmalige trainer Cruijff gevoetbald. ,,Cruijff is een klankbord voor de KNVB'', stelde Van Basten vanmiddag. ,,We zullen regelmatig contact hebben met Johan. Waar dat nodig is zal hij ons van informatie voorzien.''

Van de nieuwe technische staf heeft alleen Van 't Schip ervaring als hoofdtrainer op het hoogste niveau in het betaalde voetbal. De voormalige rechtsbuiten mislukte echter in die functie bij FC Twente, en keerde bij Ajax terug in de luwte als coach van Jong Ajax. Daar kreeg hij Van Basten, die twee jaar geleden zijn diploma coach betaald voetbal haalde, als assistent. Volgens Van Basten is voor de samenstelling van de technische staf van Oranje gekozen omdat de vier oud-voetballers van Ajax ,,het voetbal op dezelfde manier benaderen en vrienden zijn''.

Volgens Henk Kesler, directeur betaald voetbal, is er na het WK van 2006 in Duitsland een evaluatiegesprek. ,,Maar het niet halen van het eindtoernooi betekent niet automatisch dat de coaches vertrekken'', verklaarde Kesler. ,,Dat geldt wel als het EK van 2008 niet wordt bereikt.''

Na twee oefeninterlands tegen Zweden en Liechtenstein begint het Nederlands elftal op 8 september aan de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap van 2006. De eerste tegenstander is Tsjechië, eveneens halve finalist bij het recente EK en in de groepswedstrijden met 3-2 te sterk voor Oranje.

Van Basten is de opvolger van Dick Advocaat. Na het EK in Portugal besloot de fel bekritiseerde Advocaat, ondanks het bereiken van de halve finales, geen gevolg te geven aan zijn verbintenis die nog doorliep tot het WK in 2006. Dat was ook het einde van assistent-bondscoach Willem van Hanegem bij Oranje. De komst van de nieuwe technische staf betekende verder het vertrek van keeperstrainer Joop Hiele. Bert van Lingen, jarenlang trouwe assistent van Advocaat, koos al eerder voor beleidstechnische zaken in de opleidingssfeer.