Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne kijkt terug op de serie van elf portretten van vrouwen die, tegen de verdrukking in, het gevecht tegen onrecht en ongelijke kansen aangaan. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Onder meer het eerste deel van een serie Nederland, regelland met aandacht voor de regels en voorschriften waar het land bol van staat. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Guantánamo. Reportage over de controverse rondom de Amerikaanse basis in Guantánamo op Cuba. Enkele Afghaanse ex-gevangenen vertellen waarom ze zijn opgepakt, hoe dat gebeurd is, en hoe ze daar behandeld zijn. Verder het verhaal van een Fransman die nog steeds vastzit. Zijn familie krijgt geen politicus in beweging om hem te helpen. Canvas, 20.00-20.55u.

Na de lente van '68. Herhaling uit 2001 van een kleine liefdesgeschiedenis over een Russisch-Nederlands echtpaar ten tijde van de Koude Oorlog. In de lente van '68 trouwde Simon, een Nederlandse student, in Moskou met de Russische Zoja. Na het huwelijk moest hij terug naar Nederland. Hij vertrok met de gedachte dat zijn vrouw snel zou volgen. Zij kreeg echter keer op keer geen toestemming. Ned.3, 21.00-22.00u.

Familietrots - Portret van een familieclan. Vijfde deel van een portret van de omstreden Amsterdamse familie Tokkie. Bij een vechtpartij met de overburen raakt Gerrie Ruimgaart zwaar gewond. En wordt de uitzettingsprocedure door de woningbouwvereniging versneld. Ned.1,21.53-22.22u.

Dokument: Jonge dokters. Eerder in 2002 uitgezonden drieluik over de schokkende ervaringen van jonge artsen tijdens hun eerste co-schap in het Amsterdamse VU-ziekenhuis. Ned.1, 22.50-23.32u.

Vergezicht: Vrouwen naar de bergtop. Het voormalige model Araceli Segarra wordt gevolgd in een poging om als zesde vrouw de op één na hoogste bergtop van de wereld, de K2 in de Himalaya, te bedwingen. Ned.3, 23.48-0.37u,

SPORT

Wankel evenwicht. Reportage over de Rus Boris Orlov die trainer is van de Nijmeegse turnclub De Hazenkamp. Twee turnsters van hem, Suzanne Harmes en Verona van de Leur, komen uitgebreid in beeld. De één onverschrokken en succesvol, de ander twijfelend en minder succesvol. Ned.2, 22.50-23.50u.

DRAMA

Four fathers. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.55-23.48u.

FILM

First knight (Jerry Zucker, VS, 1995). Een drie uur durende Koning Arthur-epic van koldermeister Zucker (Naked gun), kan dat? Dat kan, al had die scheut violenromantiek wat minder gemogen.Sean Connery is Arthur, Richard Gere Lancelot en de immer netjes onderacterende Julia Ormond Guinevere. SBS6, 20.30-23.20u.

Tin cup (Ron Shelton, VS, 1996). Golfers Kevin Costner en Don Johnson, aartsrivalen sinds mensenheugenis, knokken op en om de course om de gunsten van psychiater Rene Russo. Amusante sportkomedie van Shelton, die echter niet het niveau haalt van zijn sublieme honkbalfilm Bull Durham. BBC2, 0.05-2.15u.

Detroit (Jan-Christoph Glaser/Carsten Ludwig, Duitsland, 2003).

Het genre van de road movie is verrijkt met deze toevalstreffer uit Duitsland, waarin Christoph Bach van Berlijn naar Braunschweig rijdt en onderweg vogels van divers pluimage ontmoet. ZDF, 0.10-1.25u.

La stanza del figlio (Nanni Moretti, Fr./It., 2001). Groot leed in klein drama: wanneer de zoon van psychoanalist Giovanni (Moretti zelf) en diens echtgenote Laura Morante sterft bij een duikongeluk, raakt het gezin daardoor ernstig ontwricht. Beduidend minder navelstaarderig dan veel van Moretti's andere werk. BBC 2, 0.20-2.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met NRC-journaliste Yaël Vinckx die tussen 1999 en 2003 correspondent in het voormalige Joegoslavië was. Zij schreef over die tijd het boek Joegoslavië achter de schermen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van fortwachter Peter Dijkman op Fort De Bilt in Utrecht en een verhandeling over de egel een gesprek met filosoof Herman Philipse over zijn boek Atheïstisch manifest. Na tienen vertelt schrijver Hans Vervoort over zijn werkplek. 747AM, 21.02-23.00u.

Hoe? Zo! Radio. Gesprek met de primatoloog Jan van Hooff over evolutietheorie en hoe de mens verder zal evolueren. Morgen, 747AM, 13.03-14.00u.