Stekelenburg stelt met reddingen kandidatuur als eerste doelman

Wat moet Maarten Stekelenburg nog meer doen om de eerste keeper van Ajax te worden? Die vraag rees gisteravond nadat de 21-jarige doelman uit Haarlem zijn team met talrijke reddingen op de been hield tegen Arsenal. Daardoor won Ajax voor de vierde achtereenvolgende keer het Amsterdam Tournament.

Een week voor de start van het nieuwe voetbalseizoen heeft Stekelenburg zijn trainer Ronald Koeman onder druk gezet met een lastig probleem. Moet de Ajax-coach de Roemeen Bogdan Lobont aan de kant schuiven voor het Nederlandse talent uit de eigen kweekvijver, of gaat hij toch weer verder met de vaste keus van vorig seizoen? In dat geval zou Stekelenburg zo snel mogelijk verhuurd dienen te worden aan een eredivisieclub, anders loopt zijn ontwikkeling schade op. Koeman heeft in de voorbereiding van de naderende voetbaljaargang beide keepers net zoveel speeltijd willen geven voor een faire concurrentiestrijd.

In de volgepakte Arena greep Stekelenburg gisteravond zijn kans. In de eerste helft kreeg hij aanvankelijk niet zoveel te doen. Arsenal, dat onder aanvoering van de 35-jarige Dennis Bergkamp een stuk representatiever oogde dan vrijdagavond tegen River Plate maar nog spelers miste als Campbell, Vieira en Henry, liet zich terugzakken op eigen helft. In de tweede helft waren de rollen omgedraaid en domineerde de Engelse ploeg de wedstrijd. Opgelegde kansen van Robèrt Pires, speler van het toernooi José Reyes en Jeremie Aliadiere werden verijdeld door ingrepen van Stekelenburg. Zeker vijf keer voorkwam hij een doelpunt van Arsenal. Daarnaast greep Stekelenburg ook steeds sterk in bij corners. Hij werd terecht gekozen tot `man of the match'.

Ajax-trainer Ronald Koeman heeft Stekelenburg ten opzichte van Lobont altijd zwakker gevonden bij spelhervattingen. De Roemeen is inderdaad in staat om de bal weer razendsnel bij de juiste medespeler in het spel te brengen. Maar volgens keeperstrainer Wil Coort is de lange sluitpost afgelopen seizoen dichter naar Lobont toegegroeid. Hij heeft zich vooral fysiek verder ontwikkeld. Tot vorig jaar liep Stekelenburg wel eens tegen blessures op. Nu lijkt hij minder kwetsbaar door extra krachttraining. In de periode dat hij Lobont vorig seizoen moest vervangen, omdat de 26-jarige oud- keeper van Rapid Boekarest geblesseerd was, werd dat duidelijk.

Stekelenburg is langer dan Lobont (1.94 meter tegen 1.84 meter) en zwaarder (84 kilo tegen 78 kilo) maar heeft natuurlijk minder ervaring. Lobont stond 29 keer onder de lat van het Roemeense elftal. Stekelenburg, voormalig jeugdinternational, bewees gisteravond nog eens dat hij zich niet zo makkelijk laat passeren in één-tegen-één-situaties bij het uitlopen. Maar hij staat ook zijn mannetje op de lijn. De communicatie kan soepel verlopen in het Nederlands nu Nigel de Jong steeds vaker wordt gekoppeld aan Johnny Heitinga in het centrum van de verdediging. En ongetwijfeld zal Stekelenburg ook voorkomen op het lijstje van toekomstige Oranjekandidaten van de nieuwe bondscoach Marco van Basten, gisteravond een dag voor zijn inauguratie in Zeist ook present in de Arena. Zelfs vorig seizoen werd de naam van Stekelenburg al genoemd als derde doelverdediger voor het EK, maar toen koos bondscoach Dick Advocaat nog voor de meer ervaren Sander Westerveld.

Het zijn allemaal feiten die voor Koeman nog geen aanleiding gaven zijn keuze te bepalen. Hij wil de aangetrokken Hans Vonk (ex-Heerenveen) als vaste tweede doelman achter de hand houden en weet dat hij Lobont een mentale dreun bezorgt als hij de Roemeen moet mededelen dat hij mag worden verhuurd aan een andere club. ,,Lobont is al jaren een goede doelman gebleken. Ik wil Stekelenburg niet alleen beoordelen op deze wedstrijd maar mijn afweging baseren op de hele voorbereiding. Aan het einde van deze week zal duidelijk zijn wie in het nieuwe seizoen het doel van Ajax verdedigt.''

Buiten de invulling van de keeper staat Koeman voor nog enkele andere dilemma's. Gaat hij bijvoorbeeld verder met Nigel de Jong als centrale verdediger – ook daarin zou hij Van Basten een plezier doen - in plaats van de vorig seizoen wat teleurstellende Fransman Julien Escudé? De Jong maakte gisteravond twee (afspeel)fouten die op die positie uit den boze zijn. En verder is er de vacature-Van der Meyde aan de rechterkant die de jonge Tom de Mul nog niet kan invullen. Ajax zoekt verder naar een nieuwe rechtsbuiten (Koeman: ,,Een type Mitea'') maar realiseert zich dat deze witte raaf moeilijk te vinden zal zijn.

En tenslotte nog een vierde vraagstuk en dat betreft de middenveldbezetting. Tegen Arsenal koppelde Koeman zijn aankoop Sonck opnieuw aan Ibrahimovic, maar die constructie was nu minder succesvol dan vrijdag tegen Panathinaikos. Mede door het compacte spel van Arsenal. Van der Vaart kreeg in een controlerende rol de voorkeur boven Sneijder in het basisteam. Koeman wil niet meer deelnemen aan de eeuwige discussie of beide talenten in één elftal kunnen spelen. Hij vindt dat Van der Vaart meer moet doen dan alleen voor het doel loeren op een doelpunt. Van Basten zal als roerganger van Oranje op 18 augustus in en tegen Zweden zijn visie geven op het inzetten van de twee Ajacieden. Maar vast staat dat hij niet kan beschikken over de speler die Ajax tegen Arsenal in de tweede helft node miste: verdedigende middenvelder Tomas Galásek. Sterker nog, op 8 september zal de Tsjech in de WK-kwalificatiewedstrijd in Amsterdam wederom bij de tegenpartij meespelen.

Ajax 0

Arsenal 0

Schds: Temmink (Ned). Tsch: 50.000. Gele kaart: De Jong (Ajax).

    • Erik Oudshoorn