Sir Laurence Olivier treedt op in film

De grote Engelse acteur Laurence Olivier heeft vijftien jaar na zijn dood een nieuwe filmrol gespeeld. In de science fiction-film film Sky Captain and the world of tomorrow, die dit najaar in de bioscoop komt, verschijnt hij als de kwade genius Dr. Totenkopf, die de beste wetenschappers ter wereld ontvoert om hen te laten meewerken aan zijn duivelse plannen. De hoofdrolspelers Jude Law (Sky Captain) en Gwyneth Paltrow treden tegen hem in het strijdperk.

Olivier komt in de laatste minuten van de film als hologram in beeld. Zijn optreden is door de debuterende regisseur Kerry Conran samengesteld uit allerlei archieffragmenten. De nieuwe teksten werden door een andere acteur ingesproken. Het systeem is eerder toegepast in reclamespots, waarin befaamde doden als Marilyn Monroe, Humphrey Bogart en Groucho Marx uit het graf herrezen. Via het bureau CMG Worldwide, dat de rechten op dode sterren exploiteert, heeft actrice Joan Plowright, die met Olivier getrouwd was, toestemming gegeven voor het hergebruik van haar man.

De postume rol past volgens de filmmakers in het kunstmatige karakter van de film, die zich afspeelt in het New York van de jaren dertig, in decors die allemaal op de computer werden vervaardigd.

Ook tijdens zijn leven heeft lord Olivier al eens de gedaante van hologram aangenomen: in 1986, in de Londense theatermusical Time. Toen liet hij zijn gelaatstrekken dupliceren om niet elke avond naast Cliff Richard, de ster van de show, op het podium te hoeven staan. Nu vond Kerry Conran hem de aangewezen man om Dr. Totenkopf te spelen. ,,Acteren is illusie,'' zei Olivier ooit.