Schröder tegen claims op Polen

Bondskanselier Gerhard Schröder heeft gisteren in Warschau de eigendomsclaims verworpen van Duitsers die na de oorlog uit Polen zijn vertrokken of verdreven. De Duitse regering zal in internationale gerechtshoven tegen de claims van de zogenaamde Vertriebenen getuigen en zal Polen juridisch helpen, aldus Schröder.

Schröder was in de Poolse hoofdstad voor een eerbetoon aan de meer dan 200.000 Polen die omkwamen tijdens de fatale opstand van Warschau van 1944. Aan de vooravond van de herdenkingsplechtigheden hebben de claims van Vertriebenen de emoties in Polen hoog doen oplopen. De Poolse premier Marek Belka wilde van Schröder ,,goede woorden'' horen over deze kwestie, zo zei hij vorige week.

Tijdens een kranslegging stuitte Schröder op een mengeling van boegeroep en applaus. De opstand van Warschau, die op 1 augustus 1944 begon en 63 dagen duurde, werd door Duitse troepen bruut neergeslagen. Warschau werd als straf vrijwel volledig in de as gelegd. ,,Vandaag buigen we in schaamte voor de misdaden van de nazi-troepen'', zei een nerveuze en door emoties bevangen Schröder. Om vijf uur, het tijdstip dat de opstand begon, klonken de sirenes. Verkeer en voetgangers stonden even stil.

Premier Belka verwacht ook ,,excuses'' van de geallieerden, die Polen destijds overleverden aan de Sovjet-Unie. ,,Ik weet niet of `excuus' het juiste woord is, maar we zouden de geschiedenis recht moeten zetten'', aldus Belka. Polen vocht tijdens de oorlog loyaal mee aan de zijde van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, maar verdween achter het IJzeren Gordijn. Churchill en Roosevelt stemden hiermee in tijdens de conferenties van Teheran en Jalta.

,,Polen zal nooit meer alleen zijn zoals het zestig jaar geleden was'', zei de gisteren ook in Warschau aanwezige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. ,,De Verenigde Staten zullen altijd met Polen zijn.'' De Britse plaatsvervangende premier John Prescott noemde de opstand van Warschau ,,de grootste verzetsdaad in een bezet land'' tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Erika Steinbach, CDU-politica en leidster van de Bund der Vertriebenen, vindt dat de toezeggingen van Schröder geen ,,rechtszekerheid'' bieden aan Polen, zo meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens Steinbach was dit alleen het geval geweest als Schröder de invoering van een Duitse vergoedingsregeling had bekendgemaakt.

Na de oorlog werden verloor Polen in het oosten gebieden aan de Sovjet-Unie. Ter compensatie kreeg het Duitse gebieden in het westen.

    • Stéphane Alonso