Sancties Moldavië tegen Transnistrië in `schoolstrijd'

De regering van Moldavië heeft gisteren economische sancties genomen tegen Transnistrië, het rebellenrepubliekje dat zich begin jaren negentig afscheidde en onafhankelijk verklaarde. De strafmaatregelen zijn een reactie op de sluiting van scholen in Transnistrië waar in het Moldavisch (Roemeens) werd onderwezen en waar het Latijnse schrift werd gebruikt.

De Moldavische douane heeft de import van goederen uit Transnistrië beperkt. Het ministerie van Transport in Chisinau heeft bovendien het vrachtvervoer uit Transnistrië aan banden gelegd. Het gaat niet om een economische blokkade van de rebelse regio, zo onderstreepte zaterdag de Moldavische president, Vladimir Voronin, maar om maatregelen die ,,de orde in het land moeten herstellen''. ,,Transnistrië weigert elk akkoord, om het separatistische regime te versterken'', aldus Voronin.

De regering van het door communisten van de oude stempel geregeerde en officieel Russischtalige Transnistrië – waar een grote Moldavischtalige minderheid woont – heeft op 15 juli zes Moldavischtalige scholen gesloten, in drie gevallen met gebruik van geweld. Daarbij werden zes arrestaties gepleegd. Drie arrestanten – ouders van scholieren – werden gisteren in de stad Ribni¸ta veroordeeld tot drie dagen gevangenisstraf wegens hun verzet tegen de politie. De drie anderen kregen zeven dagen hechtenis. Tijdens het proces mochten ze geen gebruik maken van de diensten van een verdediger omdat – volgens een lid van een niet-gouvernementele organisatie die het proces bijwoonde – de straffen ,,van hogerhand'' waren bevolen.

Transnistrië telde tot de sluiting acht Moldavischtalige scholen, met vijfduizend leerlingen. Ouders van scholieren bewaken de twee resterende scholen de klok rond, om de sluiting te voorkomen.

Rusland heeft de Moldavische sancties tegen Transnistrië veroordeeld. De stap, zo werd gezegd in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, kan de spanningen in de regio opdrijven. De rel om de scholen werd in de verklaring betreurd, omdat ,,het probleem op wederzijds aanvaardbare manier had kunnen worden opgelost als beide zijden goede wil hadden getoond''. ,,Het is nodig de emoties in te perken en niet over te gaan tot tegenmaatregelen die tot een nieuwe escalatie kunnen leiden en de kansen op een alomvattende oplossing kunnen verkleinen'', aldus de verklaring. De Roemeense president Ion Iliescu had Moskou om een reactie gevraagd.